Agrarisch nieuwsNieuwsWieringermeer

Akkerbouwer door wildschade én regelgeving het haasje

Foto: Richard Oatsma
Foto: Richard Oatsma

MIDDENMEER – In onze mooie polder is er plaats voor alles wat ademt en leeft. Maar soms is er overlast waar tegen opgetreden moet worden. Zo hebben de akkerbouwers in de Wieringermeer regelmatig last van aangevreten gewassen door onder andere hazen. In de Schager Courant doet Pieter van Til uit Middenmeer zijn verhaal.

Van Til heeft wildschade in zijn suikerbieten geconstateerd. Maar dat is niet zijn grootste zorg. Dit jaar liep hij tegen grotere problemen aan.  De normale procedure in geval van wildschade was, dat je een ontheffing  aan vroeg om mogen jagen. Zo kon de schade tot een minimum worden beperkt. Beoordelingscriterium was dat de schade aantoonbaar was. Binnen een week werd er dan een ontheffing verstrekt. Maar dat is nu anders!

De verlening van de ontheffingen wordt tegenwoordig geregeld door de Regionale Uitvoeringsdienst in Hoorn. Eerder werd dat gedaan door de Fauna Beheerseenheid van de provincie.  Een aanvraag bij de RUD blijkt voor de aanvragers een hele toer. Minutieus worden alle regels gecontroleerd. Er stonden in het geval van van Til te weinig vlaggen op het land om de hazen af te schrikken.  ‘Alsof de hazen zich daar iets van aan trekken’ aldus Van Til in de Schager Courant.

Van Til vroeg op 12 mei zijn ontheffing aan. Van begin juli tot deze week hoorde Van Til niets van de RUD. Met als gevolg hazen met goed gevulde buiken in de suikerbieten aan de Molenweg. ‘Zonder ontheffing komt mijn jager niet. Anders zet hij zijn jachtakte op het spel.” Nu het gewas zo’n vijftien centimeter hoog is, heeft jagen geen zin’ aldus van Til.

In een advertentie eergisteren in het Schager Weekblad meldde de RUD dat bezwaar kan worden gemaakt tegen de ontheffing. De periode van de bezwaartermijn zorgt bij menig lezer waarschijnlijk voor een kleine glimlach op het gezicht. Het bezwaar kan worden aangetekend van 22 juli tot en met 1 september. Voor alle duidelijkheid de ontheffing is geldig tot 1 september. Ergens gaat er dus in de ambtelijke molens iets niet helemaal goed.

Bijkomend probleem is dat de wildschade dit jaar voor het eerst niet meer wordt vergoedt. De huidige aanvraagprocedure moet nog maar eens goed tegen het licht worden gehouden om onnodige schade in de toekomst te voorkomen.

Laat meer zien
Back to top button