Er op uitNieuwsRegionaal nieuws

Bezoek de Afsluitdijk op Open Monumentendag

Foto: Aangeleverd

DEN OEVER – Zaterdag 9 september is het Open Monumentendag. Meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland zijn dan voor iedereen gratis toegankelijk. De Afsluitdijk is een van de locaties waarop van alles te zien en te beleven is. Het informatiecentrum in Kornwerderzand ‘De Afsluitdijk, nieuwe verhalen’ opent van 10.00 uur tot 17.00 uur haar deuren. Vanuit het informatiecentrum worden diverse activiteiten georganiseerd.

Informatiecentrum De Afsluitdijk, nieuwe verhalen
De Afsluitdijk is aan vernieuwing toe. Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk werken de komende jaren samen aan een veilige, duurzame, aantrekkelijke en toekomstbestendige dijk. Kom alles te weten over de aanleg, geschiedenis, heden en toekomst van de Afsluitdijk in het informatiecentrum.

Rondleidingen naar Lorentzsluizencomplex
Vanuit het informatiecentrum, Sluisweg 1a in Kornwerderzand, worden rondleidingen gegeven naar het Lorentzsluizencomplex uit 1933. De monumentale heftorens zijn onlangs volledig gerenoveerd en in hun oorspronkelijke staat teruggebracht.

Kijkje op de RWS 1
Vlakbij het informatiecentrum ligt de RWS 1 aangemeerd, een monumentaal directievaartuig van Rijkswaterstaat. Het schip werd in 1912 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely gebouwd en was onder meer betrokken bij de aanleg van de Afsluitdijk. Het schip is voor iedereen toegankelijk, de bemanning vertelt bezoekers over de rijke geschiedenis.

Kazemattenmuseum
Op diezelfde locatie kan het Kazemattenmuseum worden bezocht. Hier wordt o.a. het verhaal verteld van de 225 Nederlandse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog ruim 15.000 Duitsers wisten tegen te houden. De militaire verdedigingslinie vormt samen met het sluizencomplex en de nederzetting het beschermd dorpsgezicht van Kornwerderzand.

Brochure cultuurhistorie
Alle bezoekers van informatiecentrum De Afsluitdijk ontvangen op Open Monumentendag een exemplaar van de brochure Project Afsluitdijk – aandacht voor cultuurhistorie. Rijkswaterstaat werkt de komende jaren met project Afsluitdijk aan de versterking van de dijk en het vergroten van de capaciteit om water af te voeren van het IJsselmeer naar de Waddenzee. De brochure beschrijft hoe tijdens deze werkzaamheden en in de definitieve situatie rekening wordt gehouden met het de cultuurhistorische waarde van de dijk. De brochure is al digitaal beschikbaar: brochure aandacht voor cultuurhistorie.

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendag op Rijkswaterstaat Open Monumentendag of op de algemene pagina van Open Monumentendag.

Laat meer zien
Back to top button