NieuwsVerenigingsnieuwsWieringermeer

Het Derde Oog fotografeert stadshectiek

‘De hectische stad’ – Foto: Leen van Nieuwenhuijzen

WIERINGERWERF – We kennen allemaal wel het beeld van een grote menigte, waarbij je als het ware over de hoofden van de mensen kunt lopen. Denk aan de Kalverstraat in Amsterdam, waar het op bepaalde tijdstippen kan wemelen van het winkelend publiek. Of neem de verkeerschaos rond de Arc de Triomphe in Parijs of de volgepropte roltrappen van de metro in Londen. Aan de leden van fotoclub Het Derde Oog de uitdaging om de hectiek van de stad in één beeld te vangen.

Omdat er in de gemeente Hollands Kroon geen grote steden zijn, moesten de clubleden voor het thema ‘De hectische stad’ de gemeentegrenzen passeren om bijvoorbeeld in Alkmaar of Amsterdam de gewenste foto te maken. Ook tijdens vakanties kun je een drukke stad bezoeken of speciaal voor dit doel een stedentrip maken. Om de bedrijvigheid van een stad te laten zien, kun je werken met verschillende sluitertijden: korte sluitertijden om het beeld stil te zetten en wat langere sluitertijden om de beweging en hectiek weer te geven.

Leen van Nieuwenhuijzen maakte voor zijn winnende foto van de avond gebruik van een korte sluitertijd. Daarmee fixeerde hij de drukte in Frankfurt tot een overall compositie. Er is veel te zien: rechts staan fietsen, overal lopen mensen en auto’s wurmen zich tussen de massa door. Iedereen heeft een verhaal en verplaatst zich met een eigen doel. Ondanks dat alles door elkaar loopt, is toch sprake van een geordend geheel, aangevuld door de weerspiegeling in de natte straat. Deze verhalende opname valt onder de categorie documentairefotografie.  

De foto’s voor het thema ‘De hectische stad’ zijn te zien op de website www.fotoclubhetderdeoog.nl, bij de clubavond van 5 februari. Hier is ook meer informatie te vinden over de fotoclub. Maandag 5 maart staat er een vrij onderwerp op het programma. Wie het leuk lijkt om eens een clubavond bij te wonen, is van harte welkom. De bijeenkomsten vinden plaats in zaal 4.10 (’t Atelier) van de Cultuurschuur, Loggersplein 1 in Wieringerwerf. Vanaf 19:30 uur is de inloop en om 20:00 uur beginnen de clubavonden. Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Leen van Nieuwenhuijzen, via telefoonnummer 0227-501837 of info@fotoclubhetderdeoog.nl.

Laat meer zien
Back to top button