NieuwsPolitiekWieringermeer

Poldermolen van de baan

Foto: Erwin Slootweg

WIERINGERWERF – De participatie windmolen, bekend als Poldermolen, is definitief van de baan. De raad verwierp gisteravond de motie om de initiatiefnemers meer tijd te geven om participanten te vinden.

De Poldermolen is ooit in het leven geroepen om bewoners een kans te geven om ook zelf actief deel te kunnen nemen aan een windenergieproject in de Wieringermeer. Dit als tegenhanger van het Windpark Wieringermeer dat wordt geëxploiteerd door commerciële partijen.
Voorzitter Henk van Bodegom sprak namens de Poldermolen organisatie in. Hij refereerde aan een haalbaarheidsonderzoek uit 2015 waaruit is gebleken dat de plannen voor de Poldermolen niet onhaalbaar leken. De afgelopen jaren is er veel achter de schermen gewerkt om de organisatie vorm te geven, dat is ten koste gegaan van de werving van potentiële deelnemers. Hier is men pas vanaf september 2017 actief mee bezig. Hij sprak zijn zorgen uit over de gewijzigde houding van het college ten aanzien van de Poldermolen.

Wethouder Theo Groot was duidelijk in zijn uitleg. De tijd voor de Poldermolen – hoe sympathiek het initiatief ook is –  is op. De vergunning ligt er al 10 jaar en er is nog geen uitzicht op invulling. ‘Het is niet wenselijk dat er een stapel vergunningen in de la liggen die in de vergetelheid raken. Als gemeente moet je je zaken op orde hebben en wij gezien de ontwikkelingen van mening dat er voor het plan onvoldoende draagkracht is.’ Daarbij kwam in de argumentatie van de wethouder ook naar voren dat de plaats van de Poldermolen niet wenselijk meer is. ‘We plaatsen alle windmolens van het Windpark Wieringermeer in lijnopstellingen om verrommeling te voorkomen. De Poldermolen is een solitaire molen en dat is niet wenselijk meer in deze tijd’ aldus Groot.

Ook een ingediende motie kon het tij niet keren. De motie riep op om de organisatie van de Poldermolen nog tot het einde van het jaar de tijd te geven om participanten te werven voor de Poldermolen. Met een krappe meerderheid van 14 tegen en 13 voor ging de motie van tafel. Daarmee is het doek definitief gevallen voor de Poldermolen.

Laat meer zien
Back to top button