NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Buxusmot’

De laatste jaren zitten er in onze buxushaag kale stukken. Regelmatig heeft men het in de media over de buxusmot die ervoor zorgt dat de haag langzamerhand doodgaat. De buxusmot is een nachtvlinder en zoals gebruikelijk bij vlinders leggen ze eitjes en daaruit kruipt dan een rups. Dus zocht ik regelmatig in de hagen in onze tuin naar rupsen. Ik kon er geen vinden. De vraagt blijft dus hoe komen de dode takken in de buxushaag?

De frambozenstruiken in de tuin doen wat ze dienen te doen: frambozen geven. En dan pluk ik deze vruchten en vervolgens maakt Berry er jam van. Een goede deal. Plots vliegt er ergens uit de frambozentakken een vlinder. Ik zie die zo zitten in de vlinderstruik. Het lijkt wel een vlieger, maar met een prachtige rand om de vleugels. Wat is dit? Gauw mijn fototoestel halen, maar…te laat.

Het gebeurde allemaal in de loop van de ochtend. ’s Middags zitten wij in de tuin en zoals ik meestal doe kijk ik naar de blauwe lucht of er vogels overvliegen. Altijd leuk om de huiszwaluwen, gierzwaluwen of een torenvalk te zien. Opeens wordt mijn aandacht getrokken door een zeer lichte vlinder, wit zou ik zeggen, die zich verschuilt achter het blad van het rode bessenstruikje. Een klein koolwitje? Neen, toch niet het lijkt meer op een ‘uiltje’. Dus de camera gepakt, maar ook nu vloog de vlinder snel weg. Tot mijn geluk ging het beestje zitten op de buitenlamp. Daar kon ik het diertje prachtig fotograferen. Maar ja, wat was het?

Als je tegenwoordig een plant of dier invoert op www.waarneming.nl dan komt er direct een suggestie. Dit is honderd procent zeker een buxusmot stond er. De schrik sloeg mij om het lijf. Naar buiten en…dood en verderf.
Maar ja, als het leven je ‘altijd weer boeit’ dan kun je dit niet waarmaken. Een paar dagen later hoorde ik van Otto de Vries dat ook hij voor het eerst een buxusmot in zijn tuin. Ze rukken op. Nu maar hopen dat het meezit met de buxushaag. Kijk ook eens op www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button