NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Huiszwaluw’

Ze zijn er weer! Neen, niet de nieuwe haringen, maar de huiszwaluwen die boven de Schelpenwijk rondvliegen en onder de dakdelen weer gaan broeden. Marjon meldde mij afgelopen woensdag 13 mei 2020 dat ze ’s morgens vier huiszwaluwen achter haar huis had zien vliegen. Op 27 april had ik een huiszwaluw over de Mossel naar het noordoosten zien vliegen. Kennelijk geen vogel van onze wijk. Mogelijk een verdwaalde vogel die op weg was naar Scandinavië.

Onze huiszwaluwen gaan in september terug naar het zuiden. Ze vliegen dan over Frankrijk of Italië naar het zuiden en overwinteren ten zuiden van de Sahara. Marjon belde mij over haar waarneming en ik kon haar vertellen dat ik op mijn tocht naar de tandarts nabij de Hoornse Weg nog wel gezocht had, maar geen zwaluw
had gezien. De afgelopen jaren waren de huiszwaluwen vaste terugkomers rond 5 mei. Als het dan mooi weer was en ik lekker achterover in een stoel in het zonnetje zat, hoorde ik plots hun kirrende geluid. ‘Ze zijn er weer’.

Dit jaar was er dus een heel vroeg exemplaar, maar eigenlijk de vogels die ik vandaag, zaterdag 16 mei 2020, boven de Mossel zag vliegen waren laat. Waardoor? Misschien we de strakke en soms harde noorden- of  noordoostenwind. Zelf fiets ik ook het liefst met de wind in de rug.

Een vriendelijk verzoek:

Huiszwaluwen nestelen onder het dak van onze huizen. Dat geeft wat rommel en proper als wij zijn, vinden we dat vervelend. Alle begrip, maar ja kun je het de vogels leren hun eigen rommel op te ruimen? Het is toch mooi dat er zo ontzettend veel muggen door de zwaluwen worden gegeten en wat hebben wij liever: muggen of
huiszwaluwen. Laat u het nest toch zitten en ruim de rommel op en vooral geniet van de ijver waarmee ze hun nest bouwen, hun jongen voorzien van muggen en dat gedurende korte tijd. In september zijn ze weer weg.

Met dank namens Peter Meijer

Ik tel de nesten in de periode juli-augustus in de Schelpenwijk om zo met de gegevens uit heel Nederland te zien of ze vooruit- of achteruitgaan. Foto’s van Peter C. Meijer:

‘Een nest van de huiszwaluw aan de Kokkel in Middenmeer’ – Foto: Peter Meijer

Kijk ook eens op www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button