NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Metselbijen’

Al heel lang vroeg ik mij af wat er voor bijen in mijn tuin rondvlogen. Arie Slijkerman uit Hippo zei eens dat er metselbijen rondvlogen. ‘Je zou eigenlijk wat stenen neer moeten leggen’, was zijn advies, dan gaan ze in de openingen hun eieren leggen en metselen dan de opening dicht.

Goed advies, maar het kwam er niet van totdat ik dit jaar meedeed met de bijen telling. Het telformulier gaf aan dat er diverse soorten bijen in de tuin konden voorkomen. Daaronder een viertal soorten metselbijen: de gehoornde metselbij en de rosse metselbij. Die laatste soort kon ik na herhaaldelijk kijken en vergelijken
herkennen. En dan wil ik wel weten of er meer soorten in de tuin voorkomen. Daartoe kocht ik een bijenhotel. Al gauw zagen wij er bijtjes op af komen en ik herkende de rosse metselbij. Na enkele weken zag ik dat er gaatjes waren dicht gemetseld, aha, dus zo komt dit beestje aan zijn/haar naam.

Ze zoeken leem dat ze met hun speeksel en water mengen. De vrouwtjes zoeken een gat en achterin het gat leggen ze dan hun eitjes. Vervolgens metselen het gaatje dicht en gaan over tot een volgend gat. Als de eitjes uitkomen verpoppen ze zich en na de winter komt dan het ‘imago’ tevoorschijn. Steken doen ze niet dus je kunt ze rustig bestuderen. Kijk hier voor meer informatie.

Foto: Peter Meijer
Laat meer zien
Back to top button