NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Plaats trouw’

De afgelopen weken werden wij regelmatig verrast door de aanwezigheid van een walrus. Eerst langs de kust van Friesland waar Harlingen een plaats was waar veel mensen deze bezienswaardigheid wilden zien.

In Den Helder was het de afgelopen dagen ook druk met liefhebbers van leuke natuurwaarnemingen. Er werden foto’s gemaakt en die konden wij in de krant bewonderen. Aan het dier werd zelfs een naam gegeven: Freija. De naam komt van de Noorse Godin van de liefde en vruchtbaarheid. Natuurlijk een passende naam voor dit vrouwtje walrus.

Een ander dier dat ik altijd op dezelfde plek zag, was de valk die Eric de Noorman op zijn arm droeg. Dat moet een slechtvalk geweest zijn. Deze vogels werden vroeger veel gebruikt bij het jagen op kleine vogels of  zoogdieren.

In mijn jeugd dacht ik niet na over het feit van plaats trouw. Afgelopen week was ik op Texel in de Koog. Daar is een hotel Ratenhove langs de Bosrandweg. Net achter dit hotel licht een plasje met daarachter een weiland. Daar
graasden geiten en schapen. In het land stonden enkele hekken. Toen wij op dinsdag 5 oktober kwamen, zagen wij op een hek een slechtvalk zitten. Altijd een leuke waarneming.

De volgende dagen s ’ochtends en ’s avonds zat de vogel er nog. Er moet toch gegeten worden!. Totdat wij weggingen op 12 oktober heb niet gezien dat de vogel ook maar één keer van zijn paal vloog. Natuurlijk heb ik niet de gehele dag gepost bij de vogel, dus ergens zal hij of zij wel van zijn hek zijn gekomen.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button