NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Spanners’

Rectificatie: Het blijkt dat de soort die ik noemde onjuist is. Wel lijken de Schildstipspanner en de Paardenbloemspanner erg op elkaar.

Misschien bent U het wel eens tegengekomen: een rups die zich voortbeweegt op een katapult achtige manier. Het dier trekt zijn achterkant naar voren en er ontstaat een hoepelvorm. Dit is anders dan bij veel andere rupsen die u vindt. Het zijn de rupsen van de ‘Spanners’. Dit is een groep van de ‘Nachtvlinders’. Vlinders worden onderscheiden in:

a. Dagvlinders, zoals het kleine koolwitje of de kleine vos;
b. Nachtvlinders: vlinders die voornamelijk ’s nachts actief zijn. Denk maar aan de ‘Weesmoeder’, die tot de groep ‘Uilen behoort’ de ‘Nachtpauwogen’;
c. Nachtactive Dagvlinders. Vlinder die horen tot de Nachtvlinders, maar overdag actief zijn zoals de Kolibrievlinder of het Gamma uiltje.

Er was een tijd dat ik hoopte alle in het veld voorkomende dieren te kunnen herkennen. Er is hulp genoeg voor dit ideaal. Veel deskundigen kun je raadplegen of heel veel determinatiegidsen. Helaas moet ik bekennen dat mijn ideaal niet die kant is opgegaan. Mijn tijd heb ik heel veel aan de vogels besteed, maar de nieuwsgierigheid naar andere plant- of diersoorten bleef en af en toe kan ik mijn hart weer ophalen aan iets nieuws.

Zo zag ik vrijdagmiddag op mijn mediameubel een klein vlindertje zitten. Ik wist meteen dat het beestje tot de groep Spanners hoorde en dus…. Op zoek in de determinatiegids ‘Nachtvlinders’. Het boek is samengesteld door Paul Warring en Martin Townsend met tekeningen gemaakt door Richard Lewington. Het is een gids met alle in Nederland en België voorkomende soorten. Dat zijn er 300 en derhalve is het echt vergelijken geblazen, want er zijn veel soorten die er ongeveer net zo uitzien als het vlindertje dat ik fotografeerde. Ik zag diverse mogelijkheden, maar om nu een keus te maken.

Dus op naar de website ‘waarneming.nl. Je kunt hier een waarneming invoeren en als je een foto hebt, komt er vaak een suggestie welke soort het kan zijn. Helaas kreeg ik geen suggesties en ik voerde dus een naam in waarvan ik dacht dit kan. Een vriend van mij is op Texel met nachtvlinders bezig en ik vroeg hem of hij wist wat
ik gefotografeerd had. Het bleek een ‘Paardebloemspanner’ te zijn. Een vrij algemeen voorkomende soort.
Kijkt u ook maar eens op:
https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/paardenbloemspanner
Ik ben blij dat ik weer wat geleerd heb.

Kijk ook eens op www.wierhaven.nl

Laat meer zien
Back to top button