GemeentenieuwsNieuws

‘Maai Mei Niet’ voor bloemen en bijen

In de afgelopen jaren is driekwart van de insecten verdwenen. Daar kunnen we samen iets aan doen! Namelijk door helemaal niets te doen. Tijdens de hele maand mei laten we het gazon groeien en maaien we minder. Zo geven we vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek in onze groene leefomgeving.

Vooral in het voorjaar is het slim om het maaien nog even uit te stellen. In mei hebben insecten minder keuze uit bloemen dan in de zomer. Door maar één keer in de maand te maaien, trekt het groen tot wel tien keer meer bijen aan. Laat het gras dus haar gang gaan en geef ruimte aan paardenbloemen en madeliefjes.

Hollands Kroon doet mee
Gemeente Hollands Kroon gaat minder vaak maaien. Het gras komt dan hoger te staan en er ontstaat bloemrijk groen. Dit is goed voor de biodiversiteit (het aantal verschillende planten en dieren in de omgeving). Hollands Kroon start hiermee door een aantal gazons op verschillende begraafplaatsen de hele maand mei niet te maaien. Ook op verschillende andere plekken in onze gemeente gaat men anders maaien. Bij deze locaties vindt u een informatiebord. Daarop staat een QR-code die naar een enquête verwijst. Met deze enquête monitoort de gemeente uw mening en polsen zij of u meer bloemrijke hooilanden in het openbaar groen van Hollands Kroon wilt zien.

Meedoen in eigen tuin
Zelf aan de slag met Maai Mei Niet? U kan uw gazon aanmelden via de website van de organisatie en leuke tips ontvangen. Tel in het laatste weekend van mei de bloemen en kruiden in een vierkante meter van uw gazon en geef deze online door. Zo wordt de nectarscore berekend. Door alle resultaten samen te voegen, wordt bekend wat er groeit in de Nederlandse tuinen en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven. Kijk voor meer informatie op www.maaimeinietnederland.nl.

Maaitips
Goed nieuws: u bereikt het meest door minder te doen. Wilt u graag meedoen en (gedeeltelijk) minder maaien? Lees dan de vijf tips:

1. Kies de juiste maaiplek
Kies de plek achter in de tuin zodat u er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die u niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast u de grasmaaimachine niet.

2. Vermijd pesticiden en bemest niet
Pesticiden zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor uzelf. Als u niet bemest zal de groei van het gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen.

3. Speel met de lengte van het gras
Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming. En dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen.

4. Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel
U kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of planten. Let erop dat u gifvrije zaden gebruikt. Die zijn hier ook online te koop.

5. Najaar: plant (gifvrije) bloembollen
Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels, want dat zijn de vroegste vliegers. Wacht met maaien tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is. Maai tot die tijd eromheen.

Laat meer zien
Back to top button