NieuwsRegionaal nieuws

Inwoners Den Helder vaakst getroffen door autovandalisme

REGIO – Afgelopen jaar werden in Den Helder 235 autovernielingen geregistreerd bij de politie: 9,2 vernielingen per 1.000 auto’s. Hiermee werden mensen relatief het vaakst getroffen in Den Helder. In Noord-Holland lag het aantal op 4,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Dit en meer concludeert Independer op basis van politiecijfers over het aantal geregistreerde autovernielingen.

Meeste registraties in Den Helder
Ook de tweede plaats gaat naar een Noord-Hollandse gemeente, namelijk Zandvoort met 8,2 vernielingen per 1.000 auto’s. De minste registraties binnen Noord-Holland waren in de gemeente Opmeer: hier vonden slechts 0,8 vernielingen per 1.000 auto’s plaats.

Noord-Holland op tweede plaats
Hoewel Noord-Holland in 2019 nog het meeste autovandalisme kende, is de provincie in 2020 ingehaald door Zuid-Holland. Hier vonden per 1.000 auto’s 4,8 vernielingen plaats, terwijl in Noord-Holland 4,7 vernielingen werden geregistreerd per 1.000 auto’s. Landelijk ligt het gemiddelde op 3,7 vernielingen per 1.000 auto’s. Vandalisme kwam per 1.000 auto’s het minste voor in de provincie Flevoland (2), gevolgd door Overijssel (2,7) en Drenthe (2,7).

Grootste stijging in Landsmeer
In Noord-Holland vond in 2020 de grootste stijging in autovandalisme per 1.000 auto’s plaats in de gemeente Landsmeer. Het aantal vernielingen lag hier dit jaar op 5,3 per 1.000 auto’s, terwijl dit een jaar eerder nog op 2,7 lag. In totaal ging het in 2020 om 30 registraties. In absolute zin was de stijging het grootst in Zaanstad. Hier werden 120 auto’s meer beschadigd dan een jaar eerder. Daarmee was het na Rotterdam de gemeente met de hoogste stijging van Nederland.

Alleen allrisk dekking biedt uitkomst
Autobezitters die te maken krijgen met vandalisme-schade aan hun auto krijgen uitsluitend vergoeding van hun autoverzekering als zij een allrisk-dekking hebben. Onder bepaalde voorwaarden zijn ook mensen met een beperkt casco dekking (ook wel bekend als de WA+) verzekerd van dekking bij ruit- of brandschade. Eelko van Dijk, expert bij Independer, legt uit dat je altijd wel goed moet overwegen of je gaat claimen: “Bij het claimen van een schade aan de auto trekt de verzekeraar vaak direct vijf schadevrije jaren af. Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd vormt een belangrijke factor voor de hoogte van je premie. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan of het verstandiger is om schade te claimen of om deze zelf te betalen. Bij beschadiging/diefstal van een zijspiegel kan het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijker zijn om reparatie zelf te betalen.” Kijk hier voor de autovandalismekaart van Nederland.

Laat meer zien
Back to top button