Er op uitmuseumNieuwsRegionaal nieuws

Stoomgemaal Vier Noorder Koggen onder stoom tijdens Molen- en Gemalendagen

MEDEMBLIK – Op zaterdag 14 en zondag 15 mei draaien niet alleen de wieken van traditionele molens, maar openen ook gemalen hun deuren en krijgen bezoekers een indruk van de waterhuishouding in ons land. Waterafvoer is van levensbelang, bemaling en gemalen zijn daarbij onmisbaar.

Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer bij Medemblik, worden dit weekend demonstraties gehouden met de hoofdstoommachine van het gemaal. Het gemaal uit 1869 is één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Het gemaal heeft een capaciteit van 450.000 liter water per minuut en heeft ruim 100 jaar actief dienstgedaan om te zorgen dat de Westfriezen in de achterliggende polders droge voeten hielden. Wil je de indrukwekkende pompinstallatie van het gemaal in werking te zien? Bezoek dan het museum tijdens de Molen- en Gemalendagen.

Baggermolen ‘Vooruit’ onder stoom
Op zaterdag 14 en zondag 15 mei is in de museumhaven de kolengestookte emmerbaggermolen in bedrijf te bezichtigen. Met een steil trapje daal je af in het interieur van de baggermolen en ontdek je hoe de bemanning vroeger leefde en werkte.

Rondvaarten Koggevaarder zondag 15 mei
Schipper Rob Smak van de Koggevaarder neemt zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Tijdens de vaartocht wordt u getrakteerd op een glaasje Schipperbitter, een kruidenlikeur. Tarieven: combinatieticket museumbezoek én rondvaart: kinderen 5-12 jaar € 12,50, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen € 15. Museumkaarthouders betalen € 8. Vertrektijden zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Reserveren via 0227 544732. Kijk voor meer informatie op www.stoommachinemuseum.nl.

Laat meer zien
Back to top button