NatuurNieuwsWieringermeer

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Schaakbordlieveheersbeestje’

Frambozen plukken in onze tuin levert diverse diersoorten op waarvan de naam onbekend is. Dit keer ging er een heel klein kevertje op de rand van het bakje zitten, waarin ik de frambozen deed.

Dat het een lieveheersbeestje was kon ik direct zien, maar welke soort? De gelige kleur herinnerde mij aan een eerdere vondst. Toen had ik ook een foto gemaakt. Dus even zoeken in mijn bestanden. En ja, ik vond veertienstippelig lieveheersbeestje. Daarna naar de website www.waarneming.nl en deze soort via een foto uploaden. Het aardige is dat je dan suggesties krijgt. Mijn idee zat niet tussen de mogelijkheden, dus vulde ik de naam ik die ik dacht. Dezelfde dag nog kwam er commentaar. De soort heette nu: schaakbordlieveheersbeestje.

Dus ik ging maar eens zoeken naar de verschillen met de eerder genoemde soort. Het bleek dat beide namen voorkomen. Mogelijk is de naam schaakbordlieveheersbeestje een meer recente naam en ook iets meer
herkenbaarder. Linnaeus heeft dit lieveheersbeestje in het latijn Coccinella quatuordecimpunctata genoemd. De huidige Latijnse naam Propylea quatuordecimpunctata zal wel door latere inzichten zijn gekomen. Het blijkt dat deze soort algemeen is in Nederland en ook zich voedt met luizen.

De foto is van de auteur gemaakt op 23 juli 2021.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button