NatuurNieuwsWieringermeer

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Tuinbladsnijder’

Zondag 18 juli 2021. Het is prachtig weer. Fietsweer dus en dan wil er nog wel eens een fietsster langskomen om even bij ons een tussenstop te hebben. Heel gezellig. Uiteraard kwam ook zij lekker inde tuin zitten.

Terwijl wij aan het kouten waren, zag ik onder aan een van de plantenbakken aan de schutting een insect met een duidelijk groenachtig lichaam. U begrijpt dat ik direct geïnteresseerd was. In mijn herinnering zocht ik naar insecten met een groen lichaam. Ik kon er geen bedenken.

Dan mijn vlinderkijker gepakt en kijken wat hier nu precies aan de gang was. Het insect leek wel onder de plantenbak te kruipen en vervolgens daar een schuilplaats te zoeken.

Via de kijker ontdekte ik dat het helemaal geen insect met een groen lichaam was. Het insect naam een stukje blad mee. Mijn fototoestel opgehaald en dichterbij gaan zitten om een foto te nemen. Mij leek het een bij, maar ik herinner mij geen bijensoort die met bladeren sleept. De foto’s die ik had genomen waren goed gelukt. Ik knipte een stukje uit de foto, opdat het insect zo groot mogelijk te zien was.

Op waarneming.nl kun je waarnemingen invoeren door eerst een foto te uploaden. Dat deed ik en er kwamen een vijftal mogelijkheden. Er waren een paar mogelijkheden. Een ervan was Grote bladsnijder en de andere tuinbladsnijder. Ik heb beide soorten opgegeven en zie wel welke het wordt. Beide soorten horen tot de familie van de behangersbijen. Ze gebruiken het stukje blad om de broedcellen te bekleden. Daartoe graven ze een
gang in hout of bijvoorbeeld in de bloembak in onze tuin.

De foto is van de auteur gemaakt op 18 juli 2021.

Foto: Peter C. Meijer
Laat meer zien
Back to top button