NieuwsWieringermeer

‘Het verhaal van de val van pony Fleur in de mestkelder’ door Suus Huisman

WIERINGERMEER – Op de redactie ontvingen we de afgelopen maand het verhaal van Suus Huisman. In augustus 2019 maakte Suus iets heel erg naars mee. Haar pony viel in de mestkelder. Maar het liep gelukkig allemaal goed af. Suus bedankte eind oktober de brandweermensen die haar Fleur uit de mestkelder hebben gehaald al in de kazerne, maar wilde haar verhaal ook graag via De Meerpeen vertellen. Lees hieronder het verhaal van Suus.

Hallo allemaal,

Mijn naam is Suus Huisman en ik ben 13 jaar. Ik heb sinds augustus 2019 mijn pony Fleur. We moesten in het begin nog een beetje aan elkaar wennen. Maar Fleur is een super leuke pony. En wij willen allebei heel graag springen en crossen. Zo waren wij 19 oktober 2019 ’s avonds, na het eten, aan het oefenen met springen in de rijbak bij onze buurvrouw Anne Visser. Toen we klaar waren deed ik met mijn zussen Romy en Britt de paarden op stal. Onze paarden staan samen met de koeien in de grote stal. Voor ze naar binnen kunnen, lopen de paarden langs de planken van de mestkelder.  Maar die avond ging het helemaal mis.. Joep, het paard van mijn zus, stapte mis en trapte één van de planken in de mestkelder. Joep zakte met zijn twee achterbenen in de mestkelder. Romy en haar paard raakten natuurlijk in paniek, het ging allemaal zo snel, want er vielen nog veel meer planken naar beneden en voor ik het wist gleed mijn pony, Fleur, ook met haar achterbenen in het gat.

Romy en ik waren heel bang, Joep en Fleur hingen met zijn tweeën in het gat boven de mestkelder, van 3 meter diep! Joep is heel groot en wist zichzelf omhoog uit het gat te trekken, maar daardoor viel Fleur er in. Ik moést haar wel loslaten. Romy belde meteen 112, de dierenarts, onze ouders en de buren. Fleur stond doodstil onder in de mestkelder. Ik durfde eigenlijk niet meer te kijken, want ze was niet alleen 3 meter naar beneden gevallen, maar had ook allemaal ijzerwerk geraakt…

De brandweer uit Wieringerwerf was er super snel! Gerard Knoop van Paardenkliniek Hollands Kroon was er ook meteen bij! Maar ook onze ouders en de buren familie Lont, met mijn beste vriendin Bregje Lont.
De brandweer ging meteen aan de slag, maar merkte al snel dat zij Fleur niet uit de mestkelder konden krijgen zonder takelwagen. Gitte Lont wist dat de brandweer uit Wognum deze wel had. Die hebben de brandweermannen toen snel gebeld. Ondertussen werd het ijzerwerk in de kelder met een speciale slijptol weg gehaald, het mag natuurlijk niet vonken met al die gassen. Maar ook Joep werd ter plaatsen in zijn stal gehecht door Gerard Knoop. De Brandweer Wognum was er ook super snel bij. En daarna ging het allemaal heel snel.

Fleur was gelukkig heel lief en bleef heel rustig staan. De brandweer uit Wieringerwerf en Wognum hezen Fleur in een hele grote zak. Gitte legte ondertussen uit hoe de jongens het halster bij Fleur om moesten doen. Na 2 uur in de mestkelder te hebben gestaan, kwam Fleur weer naar boven. Fleur haar been was zo beschadigd dat zij naar de kliniek moest. Dit was allemaal ’s avonds om 22:00uur. Ik durfde niet mee naar de kliniek, dus gingen Romy en Britt voor mij heen met Fleur en de paardenarts Gerard Knoop. Fleur had een winkelhaak op haar achterbeen, bijna zo groot als een meloen. Gelukkig kon Gerard het goed hechten. Ze moest 3 nachtjes bij de paardenkliniek blijven. De paardendokters wilden namelijk zeker weten dat het goed ging met de wond, dat ze geen mest in haar longen had gekregen en dat ze weer goed zelf at en dronk. Toen ze thuis kwam, was ik en de andere paarden natuurlijk super blij. Maar ze heeft nog 2,5 maand alleen maar in haar hok gestaan (boxrust). De dierenartsen kwamen nog ongeveer elke week haar verband wisselen en de hechtingen controleren.

15 december 2019 mocht Fleur eindelijk weer een paar uurtjes naar buiten en kon ik weer een heel klein beetje met haar rijden. Afgelopen jaar hebben wij weer lekker samen kunnen rijden en dat gaat super goed! We hebben weer lekker gecrosst in het Dijkgatbos en winnen veel springwedstrijden! Afgelopen maandag 19 oktober 2020 was het precies een jaar geleden dat Fleur in de mestkelder was gevallen. Hiervoor wilde ik nog heel graag mijn ouders, de buren Lont, de paardenkliniek en natuurlijk de brandweer bedanken. Op maandag 26 oktober 2020 ben ik met Fleur langs de brandweer in Wieringerwerf geweest. Ik heb toen een tekening voor hun gemaakt. Omdat ik nog steeds heel dankbaar ben dat zij Fleur toen gered hebben! Iedereen echt heel erg bedankt voor de hulp!

Fleur en ik zijn weer lekker aan het rijden en dat gaat suuuuper goed!

Groetjes van Suus Huisman

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button