NieuwsWieringermeer

Jaaroverzicht 2019: Maart

Het jaar 2019 gaat naar zijn einde. Wat is er allemaal gebeurt in het afgelopen jaar. Tot het einde van het jaar elke dag een terugblik op 2019. Deze keer de maand maart.

Carnavalskraker ‘Alles is oké’ is lustrum voor Hollands Kroon
Het is een traditie geworden in Hollands Kroon dat er jaarlijks een carnavalslied verschijnt met een knipoog naar de politiek in Hollands Kroon. De man die schuil gaat achter deze teksten is Alexander Bügel. ‘Elk jaar gebeurt er wel iets in de politiek dat een aanleiding kan zijn tot het schrijven van een satirisch lied’, zegt hij. Dit jaar lijkt het lied, in ieder geval qua titel, redelijk mild. ‘Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg zegt men, dus luister vooral ook tussen de regels door’, zegt Bügel met een knipoog.

‘Bekijk het door een roze bril en alles is oké, alles is oké, alles is oké
Als je maar in sprookjes gelooft alles is oké, alles is oké, olé, olé’

Bijeenkomst over de energietransitie met o.a. Diederik Samsom
Op zaterdag 9 maart organiseerde de gemeenteraad een bijeenkomst over de energietransitie. Dit gebeurde in de Meerhoeve in Middenmeer. Nederland – en ook Hollands Kroon – staat een ingrijpende wijziging te wachten in onze energiehuishouding. Dat is het gevolg van internationale klimaatafspraken, die in 2015 in Parijs zijn gemaakt en waarvoor ook ons land heeft getekend.


Paardencross juni 2019 weer terug in Dijkgatsbos
Paardencross De Dijkgatsboscross keert terug in het Dijkgatsbos. Dat kan dankzij de inspanningen van een actieve groep vrijwilligers van de Wieringermeerruiters – de commissie Dijkgatsbos-, die in het najaar van 2018 is begonnen met het opknappen van de ruiterroute door het bos. Het evenement kon in 2017 en 2018 niet plaatsvinden in het bos, door achterstallig onderhoud van de route. De vrijwilligers proberen zoveel mogelijk werkzaamheden af te ronden voor het broedseizoen

Inloopavond aanleg rotonde Flevoweg-N242-A7 bij Agriport-Noord in Middenmeer
De provincie Noord-Holland en de gemeente Hollands Kroon organiseren een inloopbijeenkomst over de aanleg van een rotonde op de kruising Flevoweg, Alkmaarseweg (N242) en de A7 (ter hoogte van Agriport-Noord) bij Middenmeer. Bedrijventerrein Agriport is volop in ontwikkeling. Om het zware vrachtverkeer niet langer via de smalle Cultuurweg naar de rotonde op de Alkmaarseweg (N242) te laten rijden hebben de provincie Noord-Holland en gemeente Hollands Kroon besloten de Flevoweg met een rotonde rechtstreeks aan te sluiten op de N242 en A7. Op deze wijze wordt de meest directe aansluiting op de provinciale en de Rijksweg gemaakt voor het zware verkeer. Alleen (brom-)fietsers, agrarisch en lokaal verkeer hoeven de Cultuurweg nog te gebruiken.


Gebiedsplan Wieringermeer ter inzage
Het college van Hollands Kroon heeft besloten dat het Gebiedsplan Wieringermeer ter inzage wordt gelegd. In het plan staat wat er voor de toekomst mogelijk is in het gebied, en met welke spelregels.  Het Gebiedsplan is gemaakt in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de provincie Noord-Holland. Alle partijen zijn verheugd samen een visie te hebben ontwikkeld op een dynamisch gebied als de Wieringermeer.

‘Karttalent Mike Geel met nummer 10 aan kop’ – Foto: Gijs Kaligis

Mike Geel schrijft geschiedenis met dagzege in NK in nieuwe Rookie4shift-klasse
Mike Geel heeft kartgeschiedenis geschreven. De vijftienjarige rijder uit Wieringerwerf won alle drie de races van de nieuwe viertakt-schakelklasse Rookie4shift. Daarmee ging hij de boeken in als eerste winnaar ooit. En het mooie was: er was geen betere manier om het Nederlands kampioenschap viertakt te beginnen: het maximale aantal punten!

Grote schuurbrand bij boerderij in Wieringerwerf
In een schuur bij een boerderij aan de Zeugweg in Wieringerwerf woedde gisteravond een fikse brand. Het vuur is inmiddels onder controle. De schuur is verloren en de boerderij blijft behouden, zo meldt de Veiligheidsregio. De brandweer sloeg groot alarm en bestreed het vuur met twee blusvoertuigen en een hoogwerker. Overslag naar de boerderij is voor zover bekend voorkomen. Daar waren gasflessen aanwezig. Er zijn geen mensen of dieren bij betrokken. Hoe de brand kon uitbreken, is niet bekend.

‘Joke van Leijden loopt warm voor een veilig wandelpad naast de Cultuurweg’. – Foto: Lex Salverda

In actie voor een veilig wandelpad langs de Cultuurweg
Joke van Leijden-Kistemaker houdt van beweging en loopt daarom regelmatig een rondje Middenmeer. Vaak ook ook langs de Cultuurweg. Spannende confrontaties met autoverkeer brachten haar op het idee voor een veilig wandelpad naast dat traject. Joke: ‘Vooral de wandeling op het traject tussen de rotonde van de Alkmaarseweg tot het schelpenpaadje is een regelrecht avontuur voor wandelaars. Het kan daar zo bar druk zijn met personenauto’s en vrachtverkeer dat je als kwetsbare voetganger regelmatig gedwongen wordt de berm in te vluchten. Die weg is echt niet geschikt voor verkeer én voetgangers, zodoende ben ik in actie gekomen’.

 

Foto: De Meerpeen/Alexander Bügel

Een drukte van belang bij de bouw van Google
Voor degenen die regelmatig over de A7 richting Hoorn rijden is het wellicht al opgevallen, anderen misschien wel niet. Op de plek waar de Google zijn datacenters gaat plaatsen wordt met man en macht gewerkt. Grondverzetbedrijven rijden af en aan. En onze verslaggever telde maar liefst 4 heimachines die bezig zijn met de fundering voor de toekomstige datacenters.

Laat meer zien
Back to top button