DierennieuwsNieuwsWieringermeer

Kinderboerderij Het Galjoen: ‘Bijna maart’

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

Bijna maart
De winter was na het vorige bericht nog niet helemaal voorbij! Maar de technische mannen onder onze vrijwilligers zijn toch al weer flink aan het klussen geslagen met het oog op de voorbereidingen voor de komst van de jonge geitjes. Er is mooi helder licht in de stal aangebracht zodat er goed zicht is als de bevalling binnen plaatsvindt en de moedergeiten met de kleintjes geobserveerd kunnen worden wanneer dat nodig is. In de laatste week voor het zover is blijven de aanstaande moeders in de stal. Buiten in het afgeschermde gedeelte van de grote weide zijn nu twee hokken gemaakt. Daar kunnen de zwangere geiten de laatste weken van hun dracht gebruik van maken, terwijl ze ondertussen in alle rust buiten kunnen lopen. Het gaat hier om een nachthok voor Belle en Fleur en ernaast een hok voor hooi en water. Hier krijgen zij ook, apart van de andere geiten, de juiste hoeveelheid brokjes die ze nodig hebben. Al eerder was er rondom gaas aangebracht zodat later, als na de geboorte de gezinnetjes naar buiten kunnen, de kleintjes niet tussen de planken door kunnen kruipen.

12 februari, in de nacht van zaterdag op zondag, was er een flink pak sneeuw gevallen. Maar ook onder zulke weersomstandigheden moet het gewone werk doorgang vinden. Maar het bracht die zondag toch wel een aparte sfeer met zich mee. Alles zag er sprookjesachtig uit en het was voor de dieren wel even wennen aan deze witte wereld. Gelukkig bewees de overdekte ruif zijn goede dienst, er kon lekker beschut hooi worden gegeten. De herten vonden het een beetje vreemd maar toch ook wel interessant, ze probeerden ook van de sneeuw te eten. Naast de speciaal voor hen bestemde brokjes krijgen de dieren altijd ook nog 2 maal per dag verse groenten. Dus ook al is in de winter het toch al niet zo beschikbare gras dan bedekt, niemand komt tekort! Dat valt overigens ook wel aan de dieren af te lezen, ze zien er allemaal welvarend uit. Vandaar dat van de zomer wel eens de vraag gesteld werd of de geiten zwanger waren. Nee toen nog niet, maar nu dus wel! Nog een maand geduld en dan……? We zien er allemaal naar uit om hopelijk goed nieuws met u te kunnen delen! Tot die tijd doen we ons best om het de toekomstige moedertjes zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Laat meer zien
Back to top button