DierennieuwsNieuwsWieringermeer

Kinderboerderij Het Galjoen: ‘Verwennen’

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

‘Verwennen’

Er is de laatste weken heel wat kou geleden door de vrijwilligers. Iedere dag het bevroren drinkwater vernieuwen was een koud werkje en het  werken op het veld viel soms ook lang niet mee. De te verwijderen mest was telkens vastgevroren, de stenen soms spiegelglad, de waterleiding moest  telkens afgesloten, enzovoort. Tijdens de koffiepauze even doorwarmen in de blokhut lukte ook niet echt omdat alleen het kleine elektrische kacheltje ook niet veel kon uitrichten.

‘De aanstaande moeders Belle en Fleur laten zich graag extra verwennen’ – Foto: Kinderboerderij Het Galjoen

Maar goed, dat hebben we dus weer even gehad, nu richten we ons op komende lente. De tijd is inmiddels  aangebroken dat we nu dagelijks de zwangere geitjes Belle en Fleur, apart gezet van de andere geiten, nog wat extra’s toestoppen. Al na twee dagen wisten de toekomstige moedertjes al waar ze moesten zijn, jaloers gadegeslagen door de rest van de kudde. De draagtijd van 5 maanden min vijf dagen is voor hen nu over de helft en hun buikjes beginnen al uit te dijen.

Op zondag 29 januari kwam Dierenarts Annelies van de Dierenartspraktijk Zuiderkaag uit Schagen naar ons toe om in de blokhut voor de vrijwilligers een lezing te geven over de bevalling en geboorte van geiten, zodat we allemaal nog eens konden zien en aanhoren wat ons in maart te wachten staat, waar we op moeten letten en wat we wel en wat niet moeten doen als het zover is. In haar woorden klonk de liefde voor dieren door als zij vertelde over haar ervaringen met geboortes bij dieren. Van de belangrijkste punten had ze duidelijke informatie voor ons uitgeprint zodat we het later thuis nog eens rustig konden nalezen. Er was genoeg gelegenheid voor het stellen van vragen, want we willen natuurlijk niets aan het toeval overlaten. Ook liep Annelies nog een rondje mee over het terrein om te vernemen welke maatregelen we voor de naderende bevalling willen gaan nemen, zodat zij hier haar mening over kon geven en waar nodig ook nog tips. Gelukkig regelt de natuur bij geiten meestal zelf wel dat alles goed gaat maar het was een nuttige en leerzame middag voor ons allemaal.

‘Sterre staat braaf te wachten tot Rein met de traktaties langskomt’ – Foto: Kinderboerderij Het Galjoen

De geboorte van jong leven is toch ook voor de vrijwilligers die dagelijks met de dieren omgaan een spannende gebeurtenis. Tijdens de bijeenkomst stonden de ezels Ejoor en Jok buiten luid te “piepen” om aandacht te trekken. Zij vonden het maar niks, al die vrijwilligers daar binnen die zich helemaal niet met hen bemoeiden! En de man van de “koekjes” Rein zat daar ook bij! Pony Sterre en de ezels weten precies dat Rein altijd lekkere paardenbrokjes als snoeperij bij zich heeft. Ze komen er, ook als ze achter op het veld zijn, speciaal voor aandraven als Rein het terrein op komt. En tijdens de koffiepauze staat Sterre vaak al te wachten tot hij weer naar buiten komt. En uiteraard moet er dan ook druk geknuffeld worden. Ze zorgt wel dat ze aandacht krijgt! Fijn om te merken dat de dieren blij zijn met de vrijwilligers en dat geldt gelukkig andersom ook!

Laat meer zien
Back to top button