NieuwsSchaatsenSport

Evelien Vijn elfde bij de Dames Topdivisie marathon

WIERINGERWERF – Na het behalen van de Nederlandse titel kon Evelien Vijn even een paar uurtjes bijkomen en zich daarna opmaken voor de strijd bij de Dames Topdivisie. Als eerste jaars binnen deze divisie draait Vijn al lekker mee. Haar uitslagen waren dit seizoen, in de wedstrijden die ze reed, aldoor rond de eerste tien van het klassement.

De twaalfde KPN Marathon Cup werd verreden in Hoorn. Veel van de marathonschaatssters kwamen terug van het Open Nederlands kampioenschap op de Weissensee. In hetzelfde weekend pakte Evelien Vijn twee Nederlandse titels op de 1500 meter en de mass-start in Enschede. Er verschenen in Hoorn 63 dames aan de start van de wedstrijd om de Sjoerd Huisman Bokaal.

De naar de overleden marathonschaatser Sjoerd Huisman vernoemde wedstrijd viel bij de vrouwen pas laat in een plooi. Ruim over de helft van de wedstrijd scheidde een groep van zeven dames zich af van het peloton. Dit bleek de beslissende slag. De groep reed door en sloot aan bij het peloton met een ronde voorsprong. Inge Mostert deed nog een poging om ook naar een ronde voorsprong te schaatsen, maar dat lukte haar niet. Het was uiteindelijk Marijke Groenewoud die in de eindsprint de sterkste was van de groep van zeven.

Door de ronde achterstand moest het peloton in ronde 69 afsprinten. Inge Mostert die nog voor het peloton reed werd achtste. Klassementsleider Imke Vormeer won de sprint van het peloton voor Jade van der molen en Evelien Vijn. De vooraf als één van de favorieten beschouwde Kelly Schouten moest genoegen nemen met een twaalfde plaats achter Vijn.

Met haar elfde plaats verdiende Evelien Vijn weer 10 punten voor het algemeen klassement. Waar ze nu een totaal heeft van 62 punten. En bezet daarmee een vijftiende plaats. Een mooie prestatie voor het eerste jaar in de Top divisie. En daarbij moet nog worden opgemerkt dat Evelien niet alle wedstrijden heeft meegereden.