NieuwsRegionaal nieuwsSport

Afsluitdijk open afgelast

Logo-Afsluitdijk-Open_actionpartner_v3DEN OEVER – Rijkswaterstaat en de organisatie van de Afsluitdijk Open hebben in overleg met de gemeentes Súdwest-Fryslân en Hollands Kroon en betrokken veiligheidsdiensten besloten dat de Afsluitdijk Open in verband met de weersomstandigheden helaas niet door kan gaan. De kans op onweer is aanzienlijk en daarnaast worden windstoten boven windkracht 6 verwacht. In verband met de veiligheid van deelnemers, bezoekers, vrijwilligers, leveranciers en organisatie is besloten om de Afsluitdijk Open af te gelasten.

Op basis van de huidige weersvoorspellingen kunnen we niet garanderen dat we het evenement veilig kunnen organiseren, aldus Koen Hermens van organisator House of Sports. De Afsluitdijk is een open vlakte, omgeven door water waardoor het risico op blikseminslag aanzienlijk is. Samen met de veiligheidsdiensten, Rijkswaterstaat en de gemeenten hebben we besloten dat het onverantwoord is om de 7.500 deelnemers, 2.000 fans en 500 vrijwilligers en crewleden daar te laten lopen. De gemeentes Súdwest-Fryslân en Hollands Kroon vinden het een wijs besluit op basis van de informatie die nu beschikbaar is en ondersteunen de keuze van Rijkswaterstaat en de organisatie.

De voorspellingen zijn uitvoerig gemonitord door bovengenoemde partijen in overleg met officiële meteobronnen. Tussen 04.00 en 08.00 uur is er een grote kans op onweer en dat is precies wanneer de hardlopers over de Afsluitdijk lopen. Daarnaast wordt er windkracht 6 verwacht met windvlagen naar windkracht 7 en 8.

Hoe spijtig Rijkswaterstaat, de gemeentes en organisatie het ook vinden, het veilig organiseren van het evenement voor alle betrokkenen staat voorop. Er wordt gezocht naar een andere datum, zodat de mensen die zich hebben ingeschreven voor de Afsluitdijk Open alsnog op een ander moment het unieke hardloopevenement kunnen beleven. Het later starten van de Afsluitdijk Open is geen optie omdat de Afsluitdijk weer om 12.00 uur opent voor verkeer.

De expositie Icoon Afsluitdijk en ‘Waterlicht’ op Breezanddijk van ontwerper en innovator Daan Roosegaarde blijven tussen 23.00 uur en 02.00 uur bereikbaar voor publiek. De Afsluitdijk blijft, in tegenstelling tot eerdere berichten, tussen 01.00 en 12.00 uur open voor verkeer.

Laat meer zien
Back to top button