Nieuws

Catrinus Douma plein later onthuld

SLOOTDORP – Het plein naast de Langeweg kerk zou op 24 april worden omgedoopt tot Catrinus Douma plein. Als een eerbetoon aan één van de lokale verzetshelden Catrinus Douma. Echter vanwege de maatregelen rondom het coronavirus wordt de officiële handeling uitgesteld.

Naast een naambord zal er ook nog een kunstwerk verschijnen bij de kerk. Kunstenaar Gerrit Bosma vond zijn inspiratie in de kerk waar Douma met andere verzetsmensen vergaderde in de consistoriekamer. Een bijzonder moedige onderneming want boven in de kerktoren zat een Duitse soldaat op wacht. Hij heeft op een gegeven moment het idee gekregen om die prachtige dakspanten te gebruiken voor het ontwerp.

De houten constructies in de nok van het dak, zijn omgekeerde V-vormen. “Je kunt die V zien als vrijheid en natuurlijk het vredesteken. Het zijn ook twee benen, twee tegenpolen. Maar ze beginnen bij dezelfde basis. De keuzes die je maakt bepalen uiteindelijk of je goed of fout bent. Ik vind het een eer om met deze opdracht aan de slag te zijn. Het verzet verdient dit eerbetoon’, zegt Bosma.

De financiering van dat kunstwerk is nu voor tachtig procent rond. Kevin Rens uit Slootdorp en Richard Ippel uit Wieringerwerf gaan het werk uitvoeren. Voor degenen die nog een donatie willen leveren kunnen de informatie vinden op de website van het historisch genootschap. Of een donatie, klein of groot, over maken naar IBAN NL32RABO 0134 0952 86 ten name van Historisch Genootschap Wieringermeer o.v.v. Monument Catrinus Douma.

Foto: Historisch Genootschap
Laat meer zien
Back to top button