ColumnDs. Willemien LammersNieuws

Column: ‘Shambala’ door Ds. Willemien Lammers

Het zit in een klein flesje en je hebt maar drie druppels nodig. En dan heb je, zo staat er op de verpakking, ‘Toegang tot je innerlijke kracht’ en ‘verbinding met het Al’. Toe maar. Dat is niet gering. Voor de zekerheid staat het ook nog een keer in het Engels op het flesje: ‘Find your true essence.’ Dat mag dan ook zeker iets kosten: € 39,99. Mijn argwaan was gewekt toen ze erbij vertelden dat je voor het echte effect nog wel iets extra moet doen. Je moet ook mediteren en je aan een bepaald dieet houden. Tja. Zo werken oplichters. Ze zeggen dat ze een wondermiddel hebben – koop dit en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn! En tegelijk houden ze voor zichzelf een achterdeurtje open. Want als het toevallig bij jou niet werkt, dan ligt dat natuurlijk niet aan dat wondermiddel. Dat ligt dan aan jou. Dan heb je vast niet goed genoeg gemediteerd. Of verkeerd gegeten. Zo gaat dat met kwakzalvers.

Maar ik schrok pas echt toen ik de farmacoloog hoorde. Een farmacoloog is iemand die alles weet van medicijnen. De meeste medicijnen, ook die van de apotheek, beginnen hun leven als kruidenpreparaat. En de kruidenpreparaten die in zo’n flesje zitten, zijn bepaald niet onschuldig. Niet alles wat natuurlijk is, is ook gezond lieve mensen. Arsenicum is natuurlijk. In lage concentraties komt het vrijwel overal op aarde in de bodem voor. Cyanide zit in amandelen. Rauwe cassave bevat blauwzuur. Allemaal heel natuurlijk. Maar niet zo goed voor de gezondheid. En Shambala? Daarin zit caapi. Niemand weet hoeveel. Ook de maker niet. Hoeveel van die stoffen je binnenkrijgt per drie druppels is een gok. Is de dosis laag genoeg, dan merk je er niets van. Is de dosis te hoog, dan wordt het gevaarlijk. Caapi werkt als een mao-remmer. Dat betekent dat dit middel iets doet met de chemie in je hersenen. “Dat is een antidepressivum” sprak de farmacoloog. En antidepressiva kun je maar beter onder begeleiding van een arts gebruiken, en in gecontroleerde hoeveelheden. Anders kan het lelijk mis gaan. Maar ja: de mensen die gevoelig zijn voor de kwakzalver met zijn ‘kruidenpreparaten’, zijn dezelfde mensen die niets moeten weten van de farmaceutische industrie. Want de farmaceutische industrie, dát zijn de oplichters en de geldwolven. Niet de kwakzalvers, met hun 40 euro voor een klein flesje.

Ach, het is niet de eerste keer dat ik spirituele oplichterij tegenkom. Maar als dominee weet ik wel beter. Om jezelf te leren kennen, om kracht te vinden, om in contact te komen met het Al of met het Heilige, daar heb je geen dure flesjes voor nodig. Bidden of mediteren is genoeg. En als je niet weet hoe dat moet, zijn er mensen die je dat kunnen leren. Gratis. Want jouw innerlijke kracht zit niet in een duur, hip, zwart flesje. Innerlijke kracht zit in jezelf. En God is niet te koop. Toegang tot het Al ook niet. Bij dezen: trap er niet in!

Willemien Lammers

Laat meer zien
Back to top button