NatuurNieuws

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Zwarte ooievaar’

Op 17 juli 2020 werden de vogelaars die aangesloten zijn op de Wierhaven-app geïnformeerd dat Johan van der Vegt een zwarte ooievaar had gezien bij de Dijkgatsweide. Diverse waarnemers wilden deze vogel graag zien en ook fotograferen. Zo ook Leen Kuiper die deze foto maakte.

Op dit moment luister ik naar de radio en daar gaat het over racisme. Dat een deel van onze bevolking daardoor getroffen wordt, weten wij inmiddels. Ik kan er echter niets aan doen dat de witte ooievaar in ons volksgeloof de baby’s brengt. Zou dit geloof er ook zijn in de gebieden waar de zwarte ooievaar voorkomt? Het broedgebied strekt zich uit richting Polen en verder naar het oosten, in boreale streken. Ze broeden in bossen, vlak bij open water en ook bij moerasgebieden. Dat is anders dan bij de witte ooievaar. Deze broedt graag in open gebieden boven op daken of een wagenwiel.

De zwarte ooievaar komt in ons gebied vrijwel elk jaar voor in de periode juli-augustus. Het zijn over het algemeen jonge vogels die op weg zijn naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Het gebied is voor een deel hetzelfde als de witte ooievaar. Er is de hoop dat in het natuurgebied ‘De Gelderse Poort’ het nog eens gebeurt dat deze soort zich daar gaat vestigen. Met dank aan Leen voor deze mooie foto van een jonge zwarte ooievaar.

Laat meer zien
Back to top button