NatuurNieuws

Leen Kuiper redt verzwakte zeearend

DEN OEVER – In de polder tussen Den Oever en Oosterland zag fotograaf Leen kuiper een hele grote buizerd in het land zitten, dacht hij. Maar het bleek om een zeearend te gaan, die wel verdacht stil bleef zitten. Het dier was verzwakt. De dierenambulance werd gebeld en ook werden er een aantal bevriende vogelaars gealarmeerd, omdat de vogel richting de N99 ging. Het dier werd uiteindelijk gevangen met behulp van de jas van Leen en rustig gehouden tot de dierenambulance was gearriveerd.

Medewerkers van het vogelasiel uit Den Helder sprongen nog niet op toen ze een belletje van de dierenambulance kregen over een gevonden zeearend. “Het zal wel een buizerd zijn, dacht ik. Tot ze de vogel lieten zien, zo bijzonder!”, vertelt Sophie Ward van het asiel tegen NH Nieuws.

“Het gaat waarschijnlijk om een jong mannetje”, weet Ward ons te vertellen. Waarom hij zo tam op de grond lag is nog onbekend. “Hij kan een klap hebben gekregen van een windmolen of aangereden zijn door een auto.” Maar de schade lijkt mee te vallen. “Hij heeft maar een klein wondje en hij houdt een vleugel een beetje van zijn lijf af.”

Volgens Ward is duidelijk te zien hoe gevaarlijk en imposant het beest is. “Het zijn echt gigantische klauwen en een snavel waarvan bekend is dat ze niet vies zijn om te bijten. Gelukkig waren er vandaag wat collega’s van Ecomare op bezoek, daardoor konden we het dier goed in bedwang houden.”

De verzorgsters in Den Helder hebben de arend al wat medicatie en vocht toegediend en daar knapte hij flink van op. “We zullen het ergens deze week naar de Fûgelhelling in Friesland brengen. Daar hebben ze de kennis en ruimte om de roofvogel weer op te laten knappen.”

Zondag is de zeearend op al gehaald bij vogelopvang De Paddenstoel door de zeearenden opvang Friesland. De vogel heeft een wond aan de vleugel en zal zo als het er nu uit ziet herstellen van de wond en weer worden uitgezet.

Foto: Leen Kuiper
Laat meer zien
Back to top button