GeschiedenisNieuws

Ontmoeting gemeentesecretaris Jur de Wit met Koningin Beatrix

WIERINGERMEER – Omdat de gemeente bestaat uit vier dorpen, was het de wens van het gemeentebestuur dat de Koningin in elk dorp een bepaalde manifestatie zou bijwonen. In het gemeentehuis werd zij voorgesteld aan de raadsleden en een aantal notabelen. Samen met de burgemeester was ik belast met de organisatie en alle voorbereidingen voor die dag. Wel had ik een medewerker die als achtergrond fungeerde voor het geval ik onverwachts op die dag verhinderd zou zijn.

Vooraf hadden we verschillende gesprekken met vertegenwoordigers van Hare Majesteit en de Commissaris van de Koningin. Omdat zij bij wijze van spreken elke straatsteen wil kennen waar ze overheen gaat en langskomt (waarvan ze vooraf een studie maakt om volledig op de hoogte te zijn op de dag zelve) moest het programma enkele keren worden aangepast. Ook vanwege het feit dat Prins Claus in tweede instantie helaas niet zou meekomen. De dag zelf was een heel groot succes.

Samen met de burgemeester en zijn vrouw mocht ik de Koningin verwelkomen. Een dag om nooit te vergeten. Markant detail was dat alleen de burgemeester en ik de dag voorafgaande nog in het gemeentehuis mochten komen nadat er een detectieonderzoek was verricht. In het gemeentehuis moest afzonderlijk voor der Koningin en de hofdame een toilet beschikbaar zijn. Dat werden het toilet bij de kamer van de burgemeester en die bij mijn kamer.

De ontvangst vond plaats in het kleinste dorp Kreileroord. Aldaar gaf de beveiliging blijk van de bijzondere accuraatheid toen een kwajongen een papieren prop onder het vlonder gooide waarop ons gezelschap stond.

Bij de kennismaking met onder meer de raadsleden in het gemeentehuis werd de zij voorgesteld aan een raadslid van de PvdA. Toen zij vroeg op welke kwaliteit hij lid van de raad was zei hij namens de agrarische sector. Dus u bent eigenaar van een boerenbedrijf vroeg zij. Nee zie hij, ik ben boerenarbeider. Toen stond ze wel even met de mond vol tanden, maar werd gered door de burgemeester die haar snel aan de volgende voorstelde.

Op mij heeft zij de indruk achtergelaten van iemand die zich – hoewel wat stijf en afstandelijk- optimaal met kennis van zaken geïnteresseerd toont voor alles wat geboden wordt.

Elke keer als ik op 30 april naar de televisie kijk en de ontvangst van het Koninklijk gezin zie, dan heb ik bijna medelijden met mijn collega daar, omdat ik weet wat een enorme hoeveelheid werk er in de voorbereidingen van het bezoek gaat zitten. Overigens wist ze dat zelf ook maar al te goed, want ze maakte daarover wel een toespeling tegenover mij, waarop ik reageerde dat ze morgen wel weer mocht komen omdat het hele draaiboek daarvoor beschikbaar was.

Niettemin had ik het niet willen missen. Inmiddels ben ik al vele jaren gepensioneerd, maar ik weet alle bijzonderheden nog als de dag van gisteren.

Een verhaal van gemeentesecretaris Jur de Wit opgetekend op 26 januari 2012 in het Nationaal archief.

‘Bezoek in het kader van 50-jarig bestaan van de polder: ontvangst in Middenmeer’ – Foto: Beeldbank Historisch Genootschap Wieringermeer
‘Koningin Beatrix bezoekt de gemeente Wieringermeer i.v.m. het 50-jarig bestaan van de polder. In bejaardencentrum “Lely” wordt het echtpaar E.A. Lindenbergh en G.P.Lindenbergh-Heystek gefeliciteerd met hun 70-jarig huwelijk. – Foto: Beeldbank Historisch Genootschap Wieringermeer
‘Bezoek in het kader van 50-jarig bestaan de polder:  op het bordes van het gemeentehuis te Wieringerwerf’ – Foto: Beeldbank Historisch Genootschap Wieringermeer
Koningin Beatrix,burgemeester J.F.G. Knorr en mevr. C.C. Laverman-van Harlingen, de eerste onderwijzeres van Slootdorp in 1930 – Foto: Albert Dekker
Laat meer zien
Back to top button