GemeentenieuwsNieuws

Oproep: Geeft u een gezicht aan dementie?

HOLLANDS KROON – Op 21 september vindt de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag plaats. Deze dag heeft elk jaar een ander onderwerp om aandacht te geven aan de ziekte dementie. Ook is er aandacht voor de mensen en hun familie die hiermee te maken hebben. Niet onbelangrijk als je weet dat deze ziekte onze samenleving raakt. Het onderwerp van dit jaar is ‘De vele gezichten van dementie’.

Volksziekte
Eén op de 5 mensen krijgt dementie. Een grotere groep om deze persoon heen krijgt te maken met de gevolgen ervan. Het Netwerk Dementievriendelijke Gemeente Hollands Kroon vraagt aandacht voor meer bewustwording en kennis over deze ‘volksziekte’ en hoe je ermee om gaat.

‘De vele gezichten van dementie’
Het onderwerp van Wereld Alzheimer Dag is dit jaar ‘De vele gezichten van dementie’. Een onderwerp met een brede betekenis. De ziekte kent zoveel verschillende vormen en gezichten. Daarvan is Alzheimer de bekendste. Ook zijn er mensen met beginnende geheugenproblemen in een niet-pluissituatie. Voor hen is het lastiger te blijven begrijpen hoe het leven werkt.

Je kunt de problemen van de ziekte willen bespreken, maar op deze dag laten we zien dat er ook nog mensen zijn die actief zijn. Zij kunnen nog wel heel veel doen en bereiken. Ook al hebben ze de pech dat zij deze ziekte hebben.

Netwerk Dementievriendelijke gemeente
Het Netwerk Dementievriendelijke gemeente geeft net als vorige jaren invulling aan deze dag. Zij houden rekening met wat er tegen die tijd mogelijk is als het gaat om de corona maatregelen.

Doet u mee?
De gemeente Hollands Kroon nodigt iedereen uit om aan deze dag mee te werken. Heeft u een vorm van dementie? Bent u mantelzorger of familielid van iemand met dementie? Of bent u uit interesse betrokken bij dit onderwerp? Wie weet dat u een idee heeft voor uw medewerking op de Wereld Alzheimer Dag. Dat kan een herinnering zijn, een mooi verhaal; een gedicht, een foto of schilderij. Misschien dat u zelf dementerend bent maar nog volop bewegend of musicerend. Alles is mogelijk. Als het maar een positief beeld geeft bij het onderwerp ‘De vele gezichten van dementie’.

De gemeente Hollands Kroon hoort het graag voor 17 juli als u mee wilt doen. Als het mogelijk is, organiseren we een evenement met tentoonstelling op en rond 21 september. Geeft u zich op via team vitaliteit. Meld naast uw idee ook uw naam, (mail-)adres en telefoonnummer. Wij nemen dan contact met u op.

Heeft u praktische vragen over het meedoen aan Wereld Alzheimer Dag? Neemt u dan contact op.

Laat meer zien
Back to top button