NieuwsRegionaal nieuws

Ernstig zieke kinderen voor één dag piloot op Den Helder Airport

Hoogvliegers dagenDEN HELDER – Op zaterdag 1 oktober 2016 komt voor 30 chronisch zieke – en gehandicapte kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar een droom uit als zij voor één keer in hun leven zelf een vliegtuig mogen besturen en daarmee een echte Hoogvlieger worden. Deze jeugdige piloten-in-de-dop zijn door Stichting Hoogvliegers uitgenodigd om die dag op Den Helder Airport onder begeleiding van ervaren piloten een vlucht te komen maken, daarbij vergezeld door ouders/verzorgers en broertjes/zusjes.

Dankzij de inzet van het eigen ambulancevliegtuig van Stichting Hoogvliegers kunnen ook bedlegerige kinderen deze vlucht maken. Elk kind krijgt na afloop van zijn of haar vlucht een vliegbrevet uitgereikt. De vluchten worden uitgevoerd met 9 sportvliegtuigen, afkomstig van vliegvelden verspreid over heel Nederland. Ook CHC Helikopters zal rondvluchten met Hoogvliegers verzorgen. In de omgeving van Den Helder zal tijdens deze Hoogvliegerdag dan ook een toename waarneembaar zijn van vluchten.

Voor de kinderen begint de dag al speciaal, want zij worden ’s morgens ontvangen bij transportbedrijf van Veen, om vervolgens onder politiebegeleiding in een konvooi van vrachtauto’s naar Den Helder Airport te worden gebracht. Ook de spelersbus van AZ rijdt mee in het konvooi. Naast vliegen zijn er nog tal van activiteiten voor de kinderen op de Hoogvliegerdag. Zo kunnen zij oefenen op vliegsimulatoren, geschminkt worden, is er een springkussen, zijn er clowns, kunnen ze met lego spelen en een kijkje nemen in een echte NH-90 maritieme helikopter van de Koninklijke Luchtmacht, een ambulance of de imposante brandweerauto’s van het vliegveld. Ruim 30 vrijwilligers zijn tijdens deze dag actief om kinderen een onvergetelijke dag te bezorgen.

Over Stichting Hoogvliegers
Sinds september 2007 biedt Stichting Hoogvliegers elk jaar zo’n 1.000 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 17 jaar, die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, een unieke dag door ze te laten vliegen in een helikopter of vliegtuig. Even een dag niet denken aan het ziek zijn, maar aan het recht houden van hun toestel – want als de omstandigheden het toelaten, dan mogen ze tijdens hun vlucht zelf sturen. Inmiddels mogen ruim 6.200 kinderen zich een echte Hoogvlieger noemen.

Hoogvliegerdagen
Hoogvliegers vliegen het hele jaar door. Op vrijwel alle vliegvelden in Nederland worden jaarlijks Hoogvliegerdagen georganiseerd, waar grote groepen kinderen met elkaar een leuke dag aangeboden krijgen. Samen met brandweer, politie, stoere vrachtwagens, limousines, sportauto’s en vooral helikopters en vliegtuigen beleven ze een geweldig avontuur. Door de aanschaf van een ambulancevliegtuig in 2011 werd het mogelijk om ook bedlegerige kinderen met een speciale brancard zo’n onvergetelijke dag te bezorgen. Daarnaast worden ook Individuele Hoogvliegerdagen georganiseerd, waarbij een kind wordt gekoppeld aan een piloot die vliegt vanaf een vliegveld in hun eigen buurt. Zo kan elke dag, en door heel Nederland, met de kinderen worden gevlogen.

Laat meer zien
Back to top button