NieuwsRegionaal nieuws

GGD hervat vaccineren met AstraZeneca

REGIO – GGD Hollands Noorden hervat woensdag 24 maart, net als alle andere GGD’en in Nederland, het vaccineren met AstraZeneca-vaccin.

Afgelopen weekend werd op basis van een besluit van het ministerie van Volksgezondheid een tijdelijke pauze van het vaccineren met AstraZeneca ingelast. Het Europees Medicijnagentschap (EMA) en de Nederlandse Medicijnautoriteit CGB hebben aangegeven dat de pauze niet langer nodig is. De GGD’en gaan daarom AstraZeneca weer gebruiken.

EMA heeft gisteren bevestigd dat het vaccin van AstraZeneca veilig en effectief is. Ook geeft het EMA aan dat de voordelen in de vorm van bescherming tegen het coronavirus vele malen groter zijn dan de risico’s. EMA stelt dat er ten aanzien van meldingen uit andere Europese landen over ernstige, zeer zeldzame verschijnselen van stolselvorming in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes, een mogelijke link is met het vaccin. De kans dat mensen hierdoor getroffen worden is echter ‘extreem klein’, aldus EMA. Naar aanleiding van de bevindingen van EMA wordt de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin aangepast.

De ruim duizend zorgmedewerkers in Noord-Holland-Noord waarvan de afspraak afgelopen maandag is afgezegd, kunnen vanaf komend weekend een nieuwe afspraak maken. Deze medewerkers krijgen gedurende het weekend een SMS waarin ze worden uitgenodigd om contact op te nemen met het landelijk callcenter.

Laat meer zien
Back to top button