NieuwsRegionaal nieuws

GGD roept terugkeerde reizigers zuidelijk Afrika op voor test

REGIO – GGD Hollands Noorden roept alle reizigers, die na zondag 21 november uit Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland (Eswatini), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana of Malawi zijn gekomen, op om in quarantaine te gaan en thuis te blijven. Ook als er geen klachten zijn en ook als zij gevaccineerd zijn of eerder corona doormaakten. Hen wordt gevraagd zo snel mogelijk te bellen met het speciaal hiervoor ingerichte telefoonnummer 0800 – 5005 om een testafspraak te maken. Dus óók als zij geen klachten hebben. Deze oproep geldt ook voor reizigers die via een tussenstop elders ons land in zijn gereisd. Reizigers zullen ook actief door de GGD worden benaderd voor het maken van een testafspraak. Holland Noorden volgt hiermee de lijn die landelijk is uitgezet.

Vrijdag 26 november heeft de Wereldgezondheidsorganisatie de Omicronvariant van het SARS-Cov-2 als Variant of Concern bestempeld. Deze variant is afgelopen week opgedoken in een aantal landen in zuidelijk Afrika en duikt nu ook in andere delen van de wereld op. Uit onderzoek van het RIVM is inmiddels een aantal positieve testen van de omicronvariant vastgesteld in ons land. Het onderzoek is nog niet afgerond.

De GGD’en testen reizigers uit zuidelijk Afrika zo snel mogelijk. Dit geldt ook voor reizigers zonder coronaklachten. Alle mensen die later dan 25 november op Schiphol zijn aangekomen vanuit bovengenoemde landen, worden op Schiphol opgevangen en getest. Zij hoeven dus geen contact meer op te nemen met dit speciaal ingerichte telefoonnummer.

Voor huisgenoten van reizigers die na zondag 21 november uit deze landen zijn aangekomen, geldt de oproep niet. Als huisgenoten klachten krijgen kunnen zij een testafspraak maken via 0800-1202 of digitaal via coronatest.nl. Net als bij alle varianten van het coronavirus geldt ook bij de Omicronvariant: houd je aan de maatregelen.

Laat meer zien
Back to top button