NieuwsRegionaal nieuws

Help, mijn kind gebruikt!

REGIO – De vakantie komt eraan en dankzij de versoepelingen van coronamaatregelen zijn festivals en feestjes weer mogelijk. Goed nieuws voor jongeren! Tegelijkertijd zijn we benieuwd wat dit gaat betekenen voor hun alcohol- en drugsgebruik. Om ouders en opvoeders voor te bereiden, organiseren In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd op donderdag 17 juni een webinar met het thema: Help, mijn kind gebruikt!

Signalen, tips en mogelijkheid tot vragen
Hoe weet je of jouw kind gebruikt? En wat kun je doen als ouder wanneer het gebruik zich voortzet in gedrag en gewoonten die ongezond en gevaarlijk zijn? Op de leeftijd dat alcohol- en drugsgebruik vaker voorkomen lijk je als ouder zo weinig grip te hebben op het gedrag van je kind, maar je hebt meer invloed dan je denkt. Tijdens het webinar geven twee professionals van de Brijder Jeugd informatie en concrete tips. Zij gaan in op gedragskenmerken van een kind dat middelen gebruikt, opvoeding en grenzen, pubergedrag en communicatie. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Webinar
De voorlichting vindt online plaats en kan ook anoniem gevolgd worden. Het webinar is gratis en duurt van 19:00 uur tot 20:30 uur. Geïnteresseerden kunnen zich vooraf aanmelden via interventiesgezondheid@ggdhn.nl. Wat betreft het tijdstip is rekening gehouden met de EK- voetbalwedstrijd Nederland- Oostenrijk.

Voorlichting resultaat van peiling
Het belang van voorlichting voor ouders met het oog op de zomer was één van de resultaten van een recente peiling onder jongerenwerkers, gehouden door In Control of Alcohol & Drugs. Doel daarvan was het  achterhalen van mogelijke signalen over jongeren die van plan zijn om ‘los te gaan’ met alcohol en drugs deze zomer.

De feiten in NHN
Uit de jongvolwassenmonitor van de GGD (2019) blijkt dat in de regio Noord-Holland Noord van de  minderjarigen die drinken, 51,4% aangemerkt kan worden als een bingedrinker omdat zij grote hoeveelheden alcohol drinken per gelegenheid. Voor de jongvolwassenen in onze regio geldt dat 41,9% weleens softdrugs heeft gebruikt en voor harddrugs is dit 25,6%. Alcohol- en drugsgebruik leidt tot gezondheidsrisico’s en mogelijke verslaving. Bij drugs speelt daarnaast ook het risico op psychische stoornissen.

‘In Control‘
In Control of Alcohol & Drugs is een samenwerking van de 17 gemeenten van Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ NHN. Het programma ‘In Control of Alcohol & Drugs’ is gericht op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord

Laat meer zien
Back to top button