GemeentenieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Iepziekte begraafplaats Stroe

'Een zieke iep herkent men in eerste instantie aan de dode takken' - Foto: Wikepedia
‘Een zieke iep herkent men in eerste instantie aan de dode takken’ – Foto: Wikepedia

STROE – Op de begraafplaats Stroe zijn negen gemeentelijke iepen besmet geraakt met de iepziekte. Deze besmettelijke boomziekte tast iepen aan waardoor deze binnen korte tijd afsterven.

De begraafplaats op Stroe geldt als bijzondere locatie. De gemeente heeft opdracht gegeven om de zieke bomen zo snel mogelijk te verwijderen. De iepen op de begraafplaats worden ieder jaar ingeënt met een middel tegen de iepziekte, maar dit geeft geen 100% garantie dat de iepziekte niet meer kan toeslaan.

De iep en iepziekte
Ongeveer een op de vier bomen in Hollands Kroon is een iep. De iep is een typisch Hollandse boom die in het verleden massaal is aangeplant in de kustgebieden, vooral vanwege zijn goede bestendigheid tegen de (zoute) zeewind. Het grote nadeel vormt echter de iepziekte. Deze besmettelijke ziekte heeft vooral de laatste 20 jaar stevig huisgehouden in het iepenbestand.

Zieke iep in eigen tuin?
Heeft u een zieke iep in uw tuin? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de boom. Om besmettingsgevaar te voorkomen is het wenselijk dat zieke iepen tijdig worden verwijderd. Het is niet verplicht. Twijfelt u of de iep ziek is? Neem dan gerust contact op met de afdeling Openbare Ruimte via tel. 088 – 321 5000.

 

Laat meer zien
Back to top button