NatuurNieuwsRegionaal nieuws

In het groen geweest? Doe de tekencheck!

REGIO – Ondanks de coronamaatregelen kunnen we deze lente genieten van de natuur. Maar de start van de lente betekent ook de start van het tekenseizoen.

Op 19 april start ‘De Week van de Teek’. Tijdens deze week wordt er landelijk aandacht gevraagd voor teken en de gevolgen van tekenbeten. Aandacht die helaas hard nodig is; ongeveer 1 miljoen mensen per jaar krijgen een tekenbeet. Teken kunnen ziektes overbrengen, zoals de ziekte van Lyme. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je tekenbeten kunt voorkomen en wat je kunt doen als je toch gebeten bent.

Check jezelf!
Door je huid te bedekken met kleding of door je in te smeren met DEET kun je beschermd worden tegen tekenbeten. Het is belangrijk om jezelf en je kinderen te controleren op teken als je in de natuur geweest bent. Teken hebben een voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek; controleer deze plekken dus extra goed. Als je toch gebeten bent, moet de teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

Meer informatie?
Op de websites van GGD Hollands Noorden en bij het RIVM vindt u meer informatie over teken en tekenbeten.

Laat meer zien
Back to top button