NieuwsRegionaal nieuws

Petitie voor behoud de duisternis op de Afsluitdijk

'360°-panoramische foto van de Melkweg' - Foto: Digital Sky LLC
‘360°-panoramische foto van de Melkweg’ – Foto: Digital Sky LLC

AFSLUITDIJK – De Afsluitdijk is één van de laatste plekken in Nederland waar je de Melkweg nog kunt zien. Studio Roosegaarde is gevraagd de Afsluitdijk  te vernieuwen. De initiatiefnemers zijn bang dat de dijk wordt omgevormd tot een lichtmuseum. De plannen zijn nog niet helemaal duidelijk, via een petitie wil men de minister en Daan Roosegaarde vragen de duisternis te respecteren.

Een inwoonster van de Wieringermeer wenst Esther Hanko, de opsteller van de petitie, veel sterkte via Facebook. Maar laat merken weinig hoop te hebben. ‘In de Wieringermeerpolder hebben we – Buren van Agriport – een paar jaar gestreden om het licht te dimmen en zie nu het resultaat van onze inspanningen en van een paar goede tuinders die veel geld investeerden in verduistering van de kassen: nieuwe bedrijven die niet afschermen en vol belichten, Microsoft met z’n mistlampen die de hele nacht branden en een luie provincie die niet handhaaft. Ik wens je veel sterkte!’

Hanko is werkzaam bij het Anton Pannekoek Instituut, het sterrenkundig instituut van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica. Aan dit vooraanstaande instituut wordt toponderzoek gedaan naar zwarte gaten, neutronensterren en gammaflitsen, alsook naar de aard en vorming van sterren en planeten. Lichtvervuiling is funest voor dergelijke onderzoeken.

De petitie gericht aan de tweede kamer is nog tot 11 oktober te ondertekenen. Inmiddels hebben 1514 mensen dat al gedaan. De petitie is hier te vinden.

Laat meer zien
Back to top button