BedrijvennieuwsNieuwsRegionaal nieuws

Tips voor ondersteuning van mantelzorgers

REGIO – Als mantelzorger helpt u uw partner, familielid of andere naaste bij hun verzorging. Dit doet u met liefde, maar wanneer de zorgtaken u te veel dreigen te worden, is het belangrijk dat u op tijd hulp inschakelt. Zo voorkomt u dat u overbelast raakt. Er zijn verschillende vormen van hulp, zowel fysiek als mentaal, die u als mantelzorger kunt inschakelen. De Thuiszorg Student heeft enkele tips voor het inschakelen van de juiste hulp op een rij gezet.

Fysieke hulp inschakelen
Mantelzorg verlenen kan veel fysieke zorgtaken met zich meebrengen. Bijvoorbeeld het wassen van de hulpbehoevende of het bieden van ondersteuning bij het lopen. Blessures, ouderdom of lichamelijke stress kunnen u echter belemmeren in uw werk. Wanneer u moeite heeft bij sommige zorgtaken, schakel dan op tijd hulp in, voordat u uzelf bezeert. Er zijn verschillende opties voor fysieke mantelzorgondersteuning. Vraag in uw directe omgeving of uw familie of vrienden u kunnen helpen bij het verzorgen van uw naaste. Ook kunt u respijtzorg aanvragen. Hierbij worden uw zorgtaken tijdelijk overgenomen door iemand anders, zodat u even tot rust kan komen en/of kan herstellen. Respijtzorg kunt u onder andere via de gemeente regelen of bij een (particuliere) thuiszorgorganisatie aanvragen.

Voorkom mentale overbelasting
Mantelzorg kan ook mentale problemen met zich meebrengen. Denk hierbij aan piekeren, depressiviteit of schuldgevoelens door zich te medeverantwoordelijk te voelen. Mentale problemen kunnen zich ook uiten in verandering in gedrag, zoals meer drinken, eten of roken. Wanneer u als mantelzorger erkent in deze symptomen, neem dan een stapje terug en schakel hulp in. Uit uw problemen bij de huisarts. De basisverzekering vergoedt namelijk tien uur geestelijke hulp voor mantelzorgers per jaar. Of volg een online cursus die u helpt om te gaan met uw zorgen. Tevens is respijtzorg hier ook een goede optie, zodat u in alle rust  kan werken aan uw eigen gezondheid.

Financiële ondersteuning
Wanneer uw naaste (meer) dagelijkse zorg nodig heeft, is het voor mantelzorgers soms lastig om de verzorging te combineren met hun werk. Gelukkig zijn er verschillende regelingen die mantelzorgers op financieel gebied kunnen ondersteunen. In de meeste gemeenten kunt u als mantelzorger een vergoeding aanvragen voor verschillende kostenposten, zoals reis- of parkeerkosten. Ook hebben veel gemeenten een mantelzorgwaardering: een soort vergoeding die in geld, waardebonnen of ontspannende activiteiten kan worden uitgedrukt om zo de mantelzorger in het zonnetje te zetten.

Als uw hulpbehoevende een pgb ontvangt, is het ook mogelijk om hier vanuit een vergoeding per uur krijgen. Let hierbij wel op dat er vele voorwaarden aan verbonden zijn. Daarnaast hebben veel zorgverzekeraars een vergoeding voor mantelzorg.

De Thuiszorg Student ondersteunt
Als u merkt dat u uw zorgtaken minder goed kan uitvoeren, kan particuliere thuiszorg een oplossing bieden. De Thuiszorg Student helpt mantelzorgers graag door verschillende zorgtaken van hun over te nemen, zoals de boodschappen verzorgen, koken, schoonmaken of het gezelschap houden van de hulpbehoevende. Zo komt u als mantelzorger tot rust en kunt u op uw eigen tempo werken aan uw herstel. Neem gerust contact op met een van onze medewerkers voor meer informatie over onze organisatie en onze diensten.

Laat meer zien
Back to top button