NatuurNieuws

Wandelaars en fietsers bij Vatrop, opgelet!

VATROP – Al vele jaren broeden op het schelpeneilandje bij Vatrop Kluten. Dit jaar komen er veel berichten over de vele jonge vogels die je er ziet rondlopen. Nadat de jongen uit het ei zijn gekropen gaan ze direct aan de wandel. De droogte van dit jaar zorgt er echter voor dat de Kluten genoodzaakt zijn al in een vroeg stadium de dijk over te steken naar het voedselrijke wad. Een gevaarlijke oversteek met veel risico’s vanwege wandelaars, fietsers en loslopende honden.

Omdat de jongen kluten van soms pas een dag oud nog erg klein zijn worden ze geregeld over het hoofd gezien. Daarnaast wordt er ook buiten de asfaltpaden gefietst met alle risico’s voor de jonge Kluten van dien. We ontvingen berichten van jonge kluten die slachtoffer zijn geworden van fietsers, ook omdat de kleur van jonge Kluten niet opvalt tegen het lichte asfalt.

Via deze weg wil de Natuurvereniging Wierhaven alle bezoekers van de Wieringerkust vragen op bij Vatrop stapvoets te fietsen en niet buiten de verharde paden te fietsen. Tevens het dringende verzoek honden aangelijnd te houden op deze locatie om de Kluten een kans te geven een veilige oversteek te maken.

Laat meer zien
Back to top button