Agrarisch nieuwsNieuwsWieringermeer

Aardwarmte te gebruiken als warmtebron voor kassen op Agriport

'Gasstation Middenmeer' - Foto: Google Earth
‘Gasstation Middenmeer’ – Foto: Google Earth

MIDDENMEER – Achter de Alkmaarseweg 11 in Middenmeer wordt sinds 1977 aardgas door Vermilion gewonnen. Door de afname van de gasproductie verwacht Vermilion dat de winning van gas hier op termijn wordt beëindigd.

Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) en Vermilion zien mogelijkheden om deze put een tweede leven te geven. Deze bron kan namelijk voor aardwarmte worden gebruikt die de kassen op Agriport kan verwarmen. Op Agriport is de eerste stap voor aardwarmtewinning al gezet. Op dit moment worden de kassen van tien glastuinbouwbedrijven al voor twintig procent duurzaam verwarmd.

Wethouder Theo Groot is erg enthousiast. “Dit past goed in de filosofie van Hollands Kroon. Het is een mooie gedachte dat er verder wordt gekeken en dat zo’n put opnieuw gebruikt wordt. Zo werken we met z’n allen op een innovatieve manier mee aan de circulaire economie.”

Het bestemmingsplan laat een gebruik van de aardgaswinningslocatie als aardwarmte bron nu nog niet toe. Daarvoor moet het bestemmingsplan herzien worden. Het college heeft duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel staan en is bereid om mee te werken aan deze bestemmingswijziging.

 

Laat meer zien
Back to top button