NieuwsRegionaal nieuwsWieringermeer

BOA’s gemeente Hollands Kroon krijgen bodycams

HOLLANDS KROON – De buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) maken tijdens hun werk veel mee op straat. Soms krijgen zij ook te maken met dreigende situaties. Daarom heeft het college besloten dat de Boa’s uit voorzorg bodycams gaan dragen.

Wat is een bodycam?
Een bodycam is een kleine camera die de handhaver op het uniform draagt. De bodycam kan videobeelden opnemen. Tijdens hun dienst dragen de Boa’s deze bodycam. De bodycams staan op stand-by en worden alleen aangezet als er een onveilige situatie voor de handhavers ontstaat. De beelden die worden gefilmd, worden automatisch opgeslagen.

Hoe werkt dit?
De handhaver zet de camera aan bij een onveilige situatie of als de handhaver zich onveilig voelt. De handhavers zullen voor dat de bodycam aangaat dit aangeven bij de betrokkene. Pas wanneer de handhaver op de opname knop drukt filmt de camera.

Opslaan van gegevens
De beelden die worden gemaakt, slaat de camera in een speciaal computerprogramma op. De handhaver kan de beelden niet op straat bekijken. Pas als de handhaver weer op kantoor is, zijn de beelden in een beveiligde omgeving op de computer te bekijken. De beelden blijven maximaal 4 weken bewaard. Daarna worden deze verwijderd, behalve als er volgens de wet een reden is om dit niet te doen.

Laat meer zien
Back to top button