ColumnDe politiek volgens QuibusNieuwsOpiniePolitiekRegionaal nieuwsWieringermeer

De politiek volgens Quibus: L.A.D.A.

Header De politiek volgens QuibusIn de Autoweek las ik het volgende: ‘In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waren de Lada’s niet aan te slepen, maar de hoogtijdagen van het merk behoren inmiddels tot het verleden. Er werd veelal wat lacherig gedaan over Lada, het no-nonsense merk uit Rusland dat met de op de Fiat 124 gebaseerde 1200-2100-Riva-reeks hordes jonge gezinnen in een splinternieuwe auto kreeg.’

Vroeger op de lagere school verzonnen we van die grappige afkortingen van automerken. BMW stond bijvoorbeeld voor Boeren Mest Wagen of Bij Mercedes Weggegooid. Peugeot stond onder andere voor Probeer Eens Uw Geluk En Ondervindt Trammelant, Renault voor Roest En Narigheid Achtervolgen U Lange Tijd. Van alle merken waren er minimaal één, maar vaak werden er meerdere lachwekkende uitwerkingen verzonnen. Zo ook bij LADA:

Lelijkste Afval Der Autotechniek
Licht Aan, Dag Auto
Laat Alle Deuren Achter
Langs Achter Duwen Aub
Lopen Anders Dagenlang Aanduwen

Grappige onschuldige spelletjes waar ik mij als kind mee bezighield. Het was jaren later dat LADA er nog een andere betekenis bij kreeg. Een politieke groepering uit Niedorp, die tegen de fusie met 3 andere gemeenten tot Hollands Kroon waren, noemde zich ook LADA. ‘Lokaal Alternatief Democratie Anders’ het is een hele mond vol en het is iets waar wij als kwajongens half jaren tachtig nooit opgekomen waren.

Tsja je zou zeggen autotechniek en politiek zijn twee totaal verschillende werelden. Maar als je kijkt naar de prestaties van beiden zijn er toch de nodige overeenkomsten. De Lada was een goedkope auto, maar niet bepaald de stilste auto, hij rammelde nogal. En kijk eens naar het functioneren van LADA in de gemeentepolitiek van Hollands Kroon. Dan kunnen we niet anders constateren dat ze regelmatig pruttelen, maar in de regel niet echt vooruit komen. Ook binnen de fractie van LADA rammelt het nog al. En erger nog, niet alleen in de fractie, ook in de partij.

De partij die zich profileerde als spreekbuis van de burgers maakt de eigen fractieleden monddood. De nieuwe fractievoorzitter Henk van Gameren probeerde de laatste maanden angstvallig de gelederen te sluiten. Maar om het enfant terribele van Wieringen, Henk Jan Wittink, onder controle te houden moet je uit het beste hout gesneden zijn. Zoals het een échte Wieringer betaamd neemt Wittink meestal geen blad voor de mond. Nuances… dat is iets voor politici, en je kunt alles van Wittink zeggen maar dat hij een fijnbesnaarde politicus is…. dat zeker niet! De rechtgeaarde Wieringer zegt en schrijft wat hij denkt (of vermoed). En dat valt niet altijd bij iedereen in goede aarde. Dat is maar weer gebleken.

Maar hoe ontaard een relatief klein incident tot een breuk binnen een partij? Ik heb het, vanaf de zijlijn, met verwondering gade geslagen. Het leek al snel af te stevenen op een bloedbad. Alle ingrediënten voor een psychologische misdaadserie waren aanwezig in de strijd binnen LADA.

Voor veel leden en buitenstaanders is het inmiddels duidelijk geworden dat de democratie inderdaad anders werkt binnen LADA. Enkele leden van de partij klapten uitvoerig uit de school over de laatste ledenvergadering van de partij. Zelfs een voorzitter aanstellen is iets dat bij LADA al niet meer zonder slag en stoot kan. De oprichters van de partij, Rob Ravensteijn en Jaap Jan van Essen, besloten om de partij te verlaten. Zij kunnen zich niet meer vereenzelvigen met het slappe aftreksel van de gestructureerde partij die LADA ooit was. De keuze van de fractie om liever op het pluche van de coalitie te blijven zitten in plaats van de burgers te vertegenwoordigen eist zijn duidelijk tol. Een fractie zonder sterke leider, die in staat is om zijn fractieleden op één lijn te houden is stuurloos. Als diezelfde fractieleider zich dan ook nog laat sturen door de andere coalitiepartijen en één van de fractieleden de deur wijst, dan ben je in de ogen van vele kiezers gewoon de weg kwijt. En zo gaat het momenteel bij LADA…..

Fractie Wittink zal volgende week naar het zich laat aanzien veranderen in ‘Onafhankelijk Hollands Kroon’. Deze fractie zal dan de basis moeten worden van één grote lokale politieke partij. Een samenvoeging van Fractie Wittink, LADA, Senioren Hollands Kroon en Progressief Hollands Kroon. Om in landelijke politieke partijen te spreken komt dat overeen met een fusie tussen; GroenLinks, D’66, SP, PvdA en VVD. Dus Groen, Rood en Blauw. Hetgeen een interessante mengeling wordt, zowel qua kleuren als qua politieke uitgangspunten. Tevens betreft het partijen die elkaar bij de vorige verkiezingen de tent uit hebben gevochten. De partijen LADA en SHK, die beiden deel uit maken van de huidige coalitie, hebben om op het pluche te komen dusdanig veel concessies gedaan, dat ze hun achterban en de kiezers in de kou hebben laten staan. Het is een ambitieus project waar Rob Ravensteijn samen met Wittink aan wil beginnen, maar de haalbaarheid ervan durft deze Quibus nu al in twijfel te trekken.

Tot slot keren we nog even terug naar de vergelijkingen tussen de Lada en LADA. Een sterke overeenkomst is dat het beste er bij beiden wel vanaf is. Het Goede Doel bezong het in 1987 al in het nummer ‘Vriendschap’. In beide gevallen is ‘Een pakketje schroot, met een dun laagje chroom’ van toepassingWant we kunnen wel vaststellen dat bij beiden de glans er inmiddels vanaf is en roestvorming is bij beiden ruimschoots aanwezig. En de letters LADA…. misschien  zijn die ondertussen wel weer aan een nieuwe invulling toe. Wie doet er een suggestie?

Laat meer zien
Back to top button