DierennieuwsNieuwsWieringermeer

Dierentehuis ‘t Schuthok: Spikey is een enthousiaste jonge hond

'Spikey '
‘Spikey ‘

DEN HELDER – Spikey is een jonge puber reu, een kruising Herder met geboortedatum: 15-04-2016. In het asiel gekomen omdat tijd ontbrak en ook de match met de andere hond in huis niet optimaal was. Hoe leuk hij ook is, want dat is hij!!, we kunnen het niet ontkennen: er is werk aan de winkel. Gelukkig wil hij heus wel samenwerken (als je zijn aandacht hebt) en is motivatie ook geen probleem. Het is wel belangrijk om de rust te bewaren want zijn enthousiasme in toom houden is nog niet zo’n sterk punt. Ach, valt ook niet mee als je een grote kleuter bent waarbij de hormonen in de startblokken staan…

Kennis van basiscommando’s is afwezig, nou ja, vooruit, met een koekje in zicht kan hij netjes op zijn kontje zitten, de rest is onbekend. Ook loslopen zit nog niet in het basispakket. Zijn startsnelheid ligt hoger dan die van de gemiddelde mensen, met een beetje oefening lukt wandelen zonder te trekken best aardig.

Hoewel de eigenaar aangaf dat samen met andere honden vaak niet goed ging, laat Spikey zich in het asiel van zijn goede kant zien. Kan zijn dat de andere hond in huis een factor was en ook het aangelijnd zijn kan frustratie geven. Wij zien een nette kennismaking met andere honden, vaak met een brede zwabberkwispel. Geef wel sturing en stel grenzen omdat zijn emoties snel hoog oplopen wat zich uit in te lang en/of te hard doorgaan. Spelen moet leuk zijn, voor beide partijen en is niet alleen een feestje van Spikey om het zo maar eens te zeggen.

Samenleven met katten is niet zo’n goed idee, hij jaagt ze met alle liefde hoog op de kast, gaat poes niet leuk vinden. Is hij waaks? Dat ligt er aan wat u er onder verstaat. Ja, hij blaft graag, opnieuw een puntje van sturing geven. Nee, niet met harde hand, wel door rust en consequente omgang. Mensen die op bezoek komen worden vriendelijk begroet. Dat het daarbij handig om op 4 pootjes te blijven is ook zo’n aandachtspuntje. Alleen thuis is iets om bij stil te staan. Bouw het op in kleine stapjes, wellicht met de inzet van een bench (wel eerst aanleren), en niet te snel. Spikey vindt het heerlijk om te kauwen, of dat nu een balletje is, een hondenkluif of iets dat minder geschikt is, dat maakt hem niet uit maar u waarschijnlijk wel. Overigens is tot onze verrassing de mand met kleed in de kennel nog keurig heel. Als u tot hier het verhaal hebt gelezen, bent u vast niet verbaasd dat we een gezin met kleine kindjes niet zo’n goede match vinden. Niet omdat hij een risicofactor zou zijn, maar omdat de drukte en alle prikkels die jonge kinderen met zich meebrengen nog helemaal niet aankan. Eerst zelf een fijne stabiele kameraad worden is de opdracht.

Op de foto’s is het niet zichtbaar, maar op 1 van zijn achterpoten heeft Spikey een oude verwonding, veroorzaakt door een ongeluk met kaarsvet (brandwond). Naar verwachting zal het een kale plek blijven, gelukkig heeft hij er verder geen schade van opgelopen.

U bent op zoek naar een leerproject, een uitdaging, een vriend voor het leven? Stop met zoeken en kom kennismaken, graag op afspraak met Dierentehuis ‘t Schuthok. U bent welkom!

Laat meer zien
Back to top button