NatuurNieuwsWieringermeer

En ons altijd weer boeit door Peter C. Meijer: ‘Cultuurweg Middenmeer, goed voor ons welzijn’

Het bebouwen van de Cultuurweg met datacentra is voor mij een zaak die belangrijker is voor het welzijn van de Middenmeerders en toeristen dan het zien van grote gebouwen die de foto’s dienen op te slaan van dit gebied. Dat mag van mij elders.

Het is 7 september 1968 als ik op mijn bromfiets naar de Wieringermeer afreis. Ik woonde toen in Amsterdam en vanaf oktober 1964 was ik actief bezig met vogels kijken. Er was een melding van een Kleine Klapekster en een Zwarte Ooievaar. Twee voor mij nieuwe soorten. In mijn dagboek lees ik dat de vogels ergens bij de Cultuurweg zitten. Ik heb gezocht, maar helaas niet gevonden. Wel andere leuke vogelsoorten die er nu in 2021 niet meer zijn.

Ik herinner mij dat het een mooie weg was en nadat ik in 1976 was begonnen als leraar biologie en Engels aan de Ariëns Mavo en de Moedermavo was het een van de mooie wegen in de Wieringermeer, althans in voorjaar en zomer. Ik had medelijden met de jongens en meisjes die vanuit Lambertschaag of Abbekerk naar Middenmeer fietsten en wat te denken van Diew Konijn, zaliger! Ik geloof toen al over de zeventig en gretig om kennis op te doen.

Via de Cultuurweg fietste ik graag richting ‘Blote Bienenpad’ en verder naar die prachtige plaatsjes als Twiske en Opperdoes. Bij een boerderij met het bordje Fletum zocht ik altijd naar het steenuiltje. Het steenuiltje is al twee of drie jaar geleden voor het laatst gezien. Het bordje Fletum op de boerderij waar eens Sicco Mansholt woonde, is verdwenen. In mijn herinnering zie ik de verzetsgroep waar ook A.C. de Gaaf bij hoorde via een greppel
ontsnappen aan de Duitse bezetters.

Na publicatie van het plan om drie datacentra ten zuiden van Middenmeer neer te zetten, vroegen mensen mij of dit nu echt moest. Moeten wij nu fietsen langs de Flevoweg en langs de datacentra en andere bedrijven daar?
DOE DIT DE MENSEN UIT MIDDENMEER NIET AAN! Laat het een toeristische weg blijven. Zorg dat de verpaupering daar gestopt wordt. Welzijn is belangrijker dan welvaart.

Foto: Peter C. Meijer

Zie ook:  www.wierhaven.nl

 

Laat meer zien
Back to top button