Agrarisch nieuwsNieuwsWieringermeer

Grote onderscheiding voor aardappelveredelaar Hans van den Oord

WIERINGERWERF – Kweker Hans van den Oord (77) uit  Wieringerwerf heeft het prestigieuze Geert Veenhuizen Wandbord ontvangen. Deze prijs, genoemd naar de grondlegger van de  Nederlandse aardappelveredeling, is een mooie waardering van zijn kweekwerk.

Hans: “Deze prijs wordt onregelmatig uitgereikt, soms een aantal jaren niet en dan opeens kunnen er drie gelukkigen zijn. De vereisten om in aanmerking te komen zijn:  ‘Je moet minimaal 25 jaar in het veredelingsvak zitten, en de veredelde aardappel moet minimaal met 5 hectare op de rassenlijst staan’. Van mijn ras, Cammeo, wordt door Geersing Potato Specialist 40 hectare in Nederland geteeld. Daarnaast staat er ook nog zo’n 7 hectare in Frankrijk. Waarschijnlijk stond ik vorig jaar al op de nominatie voor deze award. Door Corona heb ik hem een jaartje later gekregen. Het is een uniek, handgeschilderd bord van het Makkumer Aardewerk. Ik ben er erg blij mee, en het is ook een stukje waardering voor al mijn kweekwerk.

De prijs werd 4 november jl. overhandigd in Emmeloord tijdens de rassenshow bij Geersing Potato Specialist. De prijs is vooral een beloning voor de veredeling van het ras Cammeo. Na vele kruisingen is deze aardappel Phytophthora-resistent én kan het zich, ook heel belangrijk, qua smaak, kwaliteit en opbrengst prima meten met alle andere gangbare rassen”.

Foto: De Meerpeen/Ton van Oers

 

Laat meer zien
Back to top button