GeschiedenisNieuwsWieringermeer

Herdenkingspaal onthuld aan de Molenweg ter nagedachtenis aan Tsjechoslowaakse bemanningsleden

MIDDENMEER – Op de hoek bij de Molenweg en de Schagerweg werd zaterdagmiddag een herdenkingspaal onthuld voor 6 bemanningsleden uit het voormalige Tsjecho-Slowakije die op 11 april 1942 om het leven kwamen toen hun Wellington bommenwerper werd neergeschoten door een Duitse nachtjager. Ze waren op weg naar Essen om daar de Krupp fabrieken te bombarderen. In de Krupp fabrieken werden onder andere kanonnen en tanks geproduceerd.

De tekst gaat verder onder de video.

De bemanning was afkomstig uit het voormalige Tsjecho-Slowakije. Het vliegtuig werd op de heenweg neergeschoten door een nachtjager om 00.23 uur. Verantwoordelijk hiervoor was Oberleutnant Helmut Lent. Niemand van de zes Tsjechoslowaakse bemanningsleden overleefde de crash op het land van de toenmalige grondgebruiker de familie Bakker. Zij werden begraven op de Militaire erebegraafplaats te Huisduinen. Sinds 1946 liggen zij in een collectief graf op de British Commonwealth War Grave Cemetery nabij Bergen op Zoom.  Door een wonder raakte er van de toenmalige Molenweg bewoners niemand gewond. In 2004 werden er opgravingen gedaan naar de brokstukken en eventuele resten van de bemanningsleden.

De bemanningsleden van het vliegtuig waren:
Josef Kalenský, Sergeant, piloot, 25 jaar, CZ.
Karel Kodeš, Sergeant, tweede piloot, 21 jaar, SK.
Karel Rychnovský, Flying Officer, waarnemer, 23 jaar, CZ.
Jan Peprníček, Sergeant, radiotelegrafist, 22 jaar, CZ.
Josef Politzer, Sergeant, schutter, 28 jaar, SK.
Josef Hrdina, Flight Sergeant, schutter, 30 jaar, CZ.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 40 verschillende bommenwerpers en jachtvliegtuigen neergestort binnen het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Ook in het IJsselmeer en de Waddenzee zijn vliegtuigen neergekomen. Enkele bemanningsleden bereikten met hun parachute de grond en werden óf opgepakt óf konden vluchten met hulp van het Verzet. De meesten van hen kwamen echter om het leven en keerden niet terug naar familie en geliefden.

De ceremonie van het onthullen van de herdenkingspaal aan de Molenweg werd bijgewoond door de ambassadeur van Tsjechië Katerina Sequensova. Namens de ambassade van Slowakije waren Jozef Kušlita, Deputy Head of Mission en Peter Mikula, Intern of the Embassy aanwezig. De gemeente Hollands Kroon werd vertegenwoordigd door Burgemeester Rian van Dam.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button