DierennieuwsNieuwsVerenigingsnieuwsWieringermeer

Kinderboerderij Het Galjoen: ‘De tandarts op bezoek’

WIERINGERWERF – Kinderboerderij Het Galjoen in Wieringerwerf wordt door een grote groep vrijwilligers gerund. Regelmatig ontvangen wij van de vrijwilligers berichten over het wel en wee bij de kinderboerderij. Leuke stukjes die een inzicht geven in wat er allemaal achter de schermen gebeurt.

‘De tandarts op bezoek’

Donderdag  13 september is paardentandarts Ruygrok uit ’t Zand bij ons geweest om de gebitten van de ezels Ejoor en Jok en pony Sterre te controleren. Het is belangrijk om het gebit van een ezel of pony tijdig te laten controleren. Een eventueel daarop volgende gebitsbehandeling bij ezels of paarden is erop gericht, om het gebit in evenwicht te houden, zodat zij het volledige gebit goed kunnen gebruiken en zonder klachten hun eten kunnen kauwen.

Het is van belang dat er een evenwichtige slijtage optreedt, daarom is controle

Foto: Kinderboerderij Het Galjoen
Foto: Kinderboerderij Het Galjoen

zo belangrijk. Dit laten wij dan ook standaard jaarlijks gebeuren. Mochten er dan, tijdens deze controle, afwijkingen gevonden worden, kan dit zo nodig tijdig worden gecorrigeerd. De eerste indruk van tandarts Ruygrok  was, dat onze dieren in een prima conditie zijn. Daaruit valt al voor een deel op te maken dat zij hun eten goed kunnen kauwen. De controle wees  later ook uit dat alles 100% in orde is. Soms moet tijdens de controle een gebitspreider worden gebruikt, zodat de paardentandarts ruimte in de bek heeft om het onderzoek goed uit te kunnen voeren en hij niet ongewild in z’n vingers kan worden gebeten.

Natuurlijk vonden Ejoor, Jok en Sterre het helemaal niet leuk om zich in hun bek te laten kijken en deden nog even een poging om tegen te stribbelen. Maar Ruygrok is dit duidelijk wel gewend en had veel geduld om de dieren gerust te stellen en zo zijn doel te bereiken. Iedereen was natuurlijk opgelucht dat alles zo goed verlopen is en de gebitten er zo mooi uitzien.

 

Laat meer zien
Back to top button