NieuwsWieringermeer

Komkommertijd in de Wieringermeer

MIDDENMEER – Ingebed tussen de tegelwijsheden:  “vrouwen bloot, handel dood””  en “regent het in september, dan valt kerst in december”. Sinds jaar en dag wordt deze periode ‘Komkommertijd’ genoemd. Kenmerk: het traditionele uitblijven van interessante nieuwsfeiten in de zomervakantie.

Terug naar de kern: de komkommer! Worden ze nog geteeld, en zo ja, zijn ze geliefd? Om dit onderzoek goed te starten gaan we naar de Volkstuin Vereniging Middenmeer. De journalist wordt ontvangen door Cor Berkhout (Tuincommissie) en Bert te Kloeze (Secretaris).

Bert vertelt: “VTV Middenmeer bestaat al sinds 1954. Voorheen lagen de tuinen in de hoek vlakbij de WEA aan de Hoornseweg. Het beschikbare perceel werd op een gegeven moment te klein en door  bouwplannen is de vereniging verhuisd naar de Schelpenwijk. Ik ben nu 3 jaar secretaris, maar mijn voorganger, Ab Bloemendaal, is dat 33 jaar geweest. Ik heb dus nog even te gaan. In totaal beschikt de VTV over 73 are verdeeld over 52 leden “.

Cor blijkt al vanaf zijn 16e onafgebroken werkzaam te zijn geweest in de agrarische sector in diverse facetten. Als lid van de tuincommissie is hij een vraagbaak voor informatie maar ook spreekt hij de “tuiniers” aan, als ze bepaalde werkzaamheden laten versloffen. Cor laat snel merken dat het een echte West-Fries is, hij heeft het al snel over ‘Erapels’. (Ja, je kunt Cor wel uit ‘t Veld halen maar ’t Veld niet uit Cor).  Cor: “in principe wordt hier niet met bestrijdingsmiddelen gewerkt. Enige uitzondering daarop is, wanneer de gevreesde en makkelijk overdraagbare ziekte fytoftora in de aardappelen en tomaten ( familie van de aardappel) is geconstateerd. Kijk daar, vlak naast het volkstuinencomplex grenst een areaal aardappelen van agrariër Schenk. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat deze ziekte zich via onze tuinen daar verspreid”. In het begin van het complex wordt er om dat duidelijk te maken, een rode stormbal in top gehesen, zodat voor een ieder duidelijk is dat er gespoten moet worden”.

Er worden vele soorten groenten geteeld. Als er iemand te veel stekkies heeft, zet die dat meestal bij de ingang van het complex, zodat anderen daar gebruik van kunnen maken. Bert: “zelf teel ik in mijn tuin, die ik samen met mijn vrouw beheer, een mix van groenten en bloemen. Het idee van de bloemen komt meer van mijn vrouw, het is een prachtig gezicht en ze staan ook goed in de vaas thuis. De éne tuinder is wat fanatieker in zijn werkzaamheden dan de ander. Het is echter voor een groot deel vooral de sociale contacten die worden geoogst. We hebben drie bankjes verdeeld over het complex en daar worden uiteraard de meest opmerkelijke verhalen gedeeld. Als de helft ervan waar is, dan is dat al heel wat”.

Nog even terug naar de reden van het bezoek; de komkommer. Beide heren telen ze zelf niet. Eén teler, Jan Bloothooft, met vier tuinen een echte grootgrutter, heeft ze wel in het assortiment. Bert lachend: “zijn komkommers zijn ook net even langer dan gemiddeld en ook iets stugger”. Jan gaat overigens verhuizen naar Winkel. Hierdoor komen er diverse tuinen bij ons vrij. Cor: “met andere woorden, we kunnen wel wat nieuwe aanwas aan leden voor volgend jaar gebruiken”. Wie er interesse heeft kan contact opnemen met Cor Berkhout.(06-12261316). Uiteraard wordt een bezoek aan de open dag, zaterdag 21 augustus van 10.00-15.00 uur aangeraden. Ook de Imker is dan aanwezig met honing geproduceerd door de Middenmeerse Volkstuinbijen. Lekkerder wordt het gewoon niet!”

Deze slideshow vereist JavaScript.

Laat meer zien
Back to top button