Agrarisch nieuwsNieuwsWieringermeer

Krijgt Middenmeer een megastal voor koeien?

Foto: Zuivelonline
Foto: Zuivelonline

MIDDENMEER – De laatste jaren zijn er in de Wieringermeer een aantal bedrijven gevestigd die het stempel mega-stal hebben gekregen. Dit zijn vooral kippenstallen. Nu is er sprake van een melkveehouderij van 1400 koeien. Is dit wenselijk? En wat doet het met de leefomgeving,

Dit zijn vragen waar de LTO op dit moment ongetwijfeld ook mee worstelt. De gemeente Hollands Kroon staat niet afwijzend tegen de ingediende plannen. Bedrijven vanaf 250 koeien worden onder een megastal geschaard. Het plan wat voorligt is bijna zes keer zo groot.

Het ingediende plan is van agrariër William Polle. Zijn verwachting is dat het nog wel vijf jaar kan gaan duren voor hij kan gaan bouwen, als hij toestemming krijgt. Eerst moet ik bij de gemeente Hollands Kroon het nut en de noodzaak aantonen.

Tegenstanders zijn er ook. In de provincie zijn het de statenlaeden van de Partij van de Dieren die aan de bel trekken. Volgens de partij komt bij een megastal van dergelijke grootte het welzijn van de dieren in gevaar. Volgens Polle is dit niet het geval en hij wil graag middels een gesprek de zorgen bij de Partij van de Dieren weg nemen. Die geven hieraan echter geen gehoor. Partijvoorzitter Vermaas geeft aan dat voor de ondernemer staat het economische belang voorop staan. Bij de partij het welzijn van het dier.

Voor zijn megastal heeft Polle drie hectare aan bouwvlak nodig. Ook LTO Hollands Kroon twijfelt over deplannen van Polle. „Wij gaan in september praten over megastallen”, zegt Wim Mosterd in de Schager Courant. „Hoe ver moet je gaan? Wij zijn geen Rusland en Amerika. Meer kan ik er nu niet over zeggen. Ik weet niet welke aanpak Polle voor ogen heeft.”

Laat meer zien
Back to top button