NatuurNieuwsWieringermeer

Minder verkeersslachtoffers onder de kerkuilen

WIERINGERMEER – Er vallen nauwelijks nog verkeersslachtoffers onder kerkuilen. De proef met speciale rollen op hectometerpaaltjes en nieuwe zitpalen lijkt te werken. Jaarlijks werden tientallen kerkuilen doodgereden op de snelweg. Kerkuilen jagen graag in de berm omdat dit de ideale leefomgeving is voor muisjes. ‘De kerkuilen gaan op een hectometerbordje zitten en op het moment dat ze daar op zitten, worden ze weggezogen en doodgereden door langsrijdend verkeer’, legt Esther van Doorn-Machielsen van wegbeheerder Van Doorn uit aan NHNieuws.

In 2018 werden daarom bovenop de hectometerpaaltjes langs de A7 en N242 speciaal ontworpen rollen geplaatst. Door de roller bovenop het paaltje, kan de kerkuil niet blijven zitten als hij er op landt. Om de kerkuil toch een zitplek aan te bieden, zijn er ook zeventig palen van 3 meter hoog langs de weg geplaatst. ‘De kerkuilen zitten graag hoog om de berm te kunnen overzien en ook om hun prooi te eten’, legt Esther van Doorn-Machielsen uit.

Eind vorige eeuw kwam de kerkuil niet meer voor in de provincie, maar de kerkuil is echt weer terug.  Door beschermingsmaatregelen waren er vorig jaar 285 broedsels, een nieuw record. ‘Dat is natuurlijk fantastisch. Het zijn er veel meer dan we hadden kunnen dromen’, aldus Luc Smit.  Doordat er meer uilen zijn, vallen er ook meer verkeersslachtoffers. ‘Daarom zijn we blij dat we dit kunnen verzachten door de palen neer te zetten. Als het vervolgens werkt, spring ik een gat in de lucht!’

De kerkuilenwerkgroep én de wegbeheerder hopen dat deze maatregel doorgezet en uitgebreid wordt. ‘We zijn heel blij dat we met deze kleine aanpassingen al zulke positieve resultaten krijgen. Het zou mooi zijn als we dit ook op andere plekken kunnen uitrollen en dat ook andere vogels er van kunnen profiteren’, aldus Esther van Doorn.

Laat meer zien
Back to top button