GeschiedenisHollands KroonNieuwsWieringenWieringermeer

Mini-documentaires over de herinneringen achter drie oorlogsmonumenten in Hollands Kroon

HOLLANDS KROON – Na de Tweede Wereldoorlog leven wij in Nederland alweer 75 jaar in vrijheid. Maar dit is niet vanzelfsprekend. Er zijn steeds minder mensen die de Tweede Wereldoorlog zelf hebben meegemaakt en kunnen vertellen over de gebeurtenissen. Regisseur Peter Sasburg maakte drie mini-documentaires waarin de herinneringen die schuilgaan achter oorlogsmonumenten in Hollands Kroon centraal staan. Het is belangrijk om deze geschiedenis niet te vergeten en deze herinneringen levend te houden. Juist voor de toekomstige generaties.

De Tweede Wereldoorlog ligt meer dan 75 jaar achter ons. Om de herinneringen levend en betekenisvol te houden, is ervoor gekozen om in 2021 en 2022 de verhalen achter zes oorlogsmonumenten in Hollands Kroon op film vast te leggen. Dit zijn mini-documentaires geworden. In deze mini-documentaires zijn ooggetuigen, familie en vrienden van overledenen, leerlingen en andere betrokkenen aan het woord. Vanwege de coronamaatregelen zijn 3 mini-documentaires vertraagd, deze kunt u in het najaar van 2022 verwachten.

Achter ieder oorlogsmonument gaan herinneringen schuil die niet mogen worden vergeten. Dit zijn verhalen over bezetting, vervolging, verzet, verraad en onderduiken. Maar ook verhalen over bevrijding en leven in vrijheid met het hebben van respect en elkaar accepteren.

Laat meer zien
Back to top button