NieuwsRegionaal nieuwsWieringermeer

Strijdlied voor de zorg

Foto: Marjolein Versluijs
Foto; Marjolein Versluijs

Afgelopen vrijdag werd er door Anne-Nita Wagemaker-Numeijer (Trien van der Gest), Edith Numeijer en Erwin Slootweg en Alexander Bügel een strijdlied voor de zorg gepresenteerd. De zorg houdt de gemoederen in Hollands Kroon al enige tijd bezig. Reden voor Anne-Nita om een protestlied te schrijven.

Het kwam Anne-Nita ter ore dat er bij de bewoners van de intramurale zorg andere regelgeving aangaande de schoonmaak werd gehanteerd. Dit werd door de Zorggroep Samen medegedeeld in een schrijven aan de bewoners. De veranderingen werden in een boekje nader omschreven. Ter illustratie van de wijzigingen werd er bij elke brief een groen doekje gedaan. Een doorn in het oog van familieleden en zorgmedewerkers. Hierop heeft Anne-Nita geanticipeerd en een gedicht geschreven dat ze deelde op Facebook. Maar ze trok het gedicht breder dan alleen de gang van zaken bij Zorggroep Samen. Ze maakte het groene doekje hét symbool voor de onvrede in de zorg in heel Hollands Kroon. Vele positieve reacties volgden.

Het lied
Toen ontspon zich in het hoofd van Anne-Nita het idee om er ook een liedtekst van te maken. Want het gedicht viel niet te zingen. Aldus geschiedde. Ook deze test belandde op Facebook. Het was zangeres Edith Numeijer die de tekst las en besloot om Alexander Bügel uit te dagen door middel van een tag op Facebook. Toen is het allemaal snel gegaan. Alexander zocht bij de tekst van Anne-Nita een passende melodie. Dat werd de Ierse klassieker ‘The Black Velvet Band’ onder andere bekend van de Dubliners. Bügel maakte een eigen ‘tranen trekkend’ arrangement op het nummer, zodat de treurige liedtekst nog meer tot zijn recht zou komen. Twee dagen later stond Edith al in de Liaison Studio om het nummer in te zingen. Een dag later deed Trien van de Gest nog een vocale duit in het zakje. Het nummer was klaar. Nu nog een clip.

De clip
De clip is gemaakt door Erwin Slootweg van de Liaison Studio. Op Hemelvaartsdag werd een deel van de clip gefilmd op het terras van Eetcafé De Maaier in Wieringerwerf. Hiervoor waren ook de mensen van de FNV uitgenodigd. Die voeren al langere tijd actie tegen het zorgbeleid van Hollands Kroon. In grote getalen kwamen de FNV’ers langs en toverden het terras om in een actievoerend bolwerk. Later die week zijn er nog opnames gemaakt in Den Oever, Wieringerwerf en op het lege plein van het gemeentehuis in Anna Paulowna. Hetgeen uiteindelijk door Slootweg werd gemonteerd tot een samenhangend geheel.

Het doel
“Al deze inspanning werden door iedereen vrijwillig geleverd. Met slechts één doel… het onder de aandacht brengen van de zorgelijke situatie in de zorg. De doorgevoerde bezuinigingen in Hollands Kroon leiden tot onmenselijke situaties. En dat is iets wat we onze oudere medemens niet aan mogen doen. Vandaar de oproep om het strijdlied voor de  zorg zoveel mogelijk te delen op Facebook. Hopelijk doet dat de politici in Hollands Kroon beseffen dat de genomen besluiten nader moeten worden bekeken. En we hopen dat er partijen zijn die deze problematiek opnieuw op de raadsagenda zullen zetten. Als dat lukt hebben wij ons doel bereikt.” aldus Bügel.

Laat meer zien
Back to top button