NieuwsPolitiekWieringermeer

Thuishulporganisatie Zorgkompas houdt het ook in Hollands Kroon voor gezien

Foto: Skipr
Foto: Skipr

HOLLANDS KROON – Zorgkompas wil geen overeenkomst sluiten met Incluzio om de lichtere huishoudelijke hulp (HH1) in 2017 te continueren. Hollands Kroon en Incluzio hebben de afgelopen periode uitgebreid onderhandeld met Zorgkompas. Dit zonder resultaat. De directie van het bedrijf heeft laten weten niet bereid te zijn om deze zorg te blijven verlenen. Het gevolg is dat de HH1 medewerkers van Zorgkompas nu op straat komen te staan.

Zorgkompas was sinds juni 2016, nadat de Centrale Raad van Beroep een uitspraak had gedaan waaruit bleek dat de huishoudelijke hulp ook onder de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) viel, actief in Hollands Kroon. Dit gebeurde op basis van een tijdelijke overeenkomt. Inmiddels betrekt Hollands Kroon alle zorgproducten bij Incluzio. De totale huishoudelijke hulp (HH1 en HH2) wordt vanaf 1 januari 2017 ook onderdeel van het pakket bij Incluzio.

Zorgkompas verzorgde ook in West-Friesland (Hoorn, Drechterland, Enkhuizen, Koggenland, Medemblik, Stede Broec en Opmeer) de huishoudelijke hulp. Ook daar stopt men per 1 januari met het leveren van de huishoudelijke hulp. Dit heeft alles te maken met de door de gemeente beschikbaar gestelde budgetten voor de thuiszorg. Met als gevolg dat de thuiszorgmedewerkers op straat komen te staan. FNV-bestuurder Maureen van der Pligt is laaiend over de gang van zaken: ‘Gemeenten willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Aan de ene kant willen ze dat de thuiszorgmedewerkers problemen signaleren, maar willen daar vervolgens niet naar betalen. Deze werknemers zijn geen wegwerpartikel dat je kunt inruilen als het zo uitkomt.’

Ook de 37 thuiszorgmedewerkers in Hollands Kroon gaan wederom een onzekere toekomst tegemoet en moeten afwachten of ze worden overgenomen door een nieuwe werkgever en tegen welke arbeidsvoorwaarden. Ook voor de cliënten van de thuiszorg is er grote onzekerheid of zij hun vertrouwde thuiszorgmedewerker behouden.

Zorgkompas heeft wel toegezegd de ondersteuning aan de betrokken cliënten te continueren tot 1 februari 2017. Incluzio zorgt dat de ondersteuning aan deze cliënten vanaf 1 februari 2017 wordt voortgezet. Deze week ontvangen de cliënten een brief van Incluzio waarmee zij op de hoogte worden gebracht van de ondersteuning per 1 februari 2017. Waar nodig wordt persoonlijk contact gezocht. Wij doen er alles aan om de overgang voor cliënten zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Laat meer zien
Back to top button