NieuwsPolitiekRegionaal nieuwsWieringermeer

Uitslag verkiezingen Hollands Kroon

Overzicht grootste partijen

HOLLANDS KROON – De uitslag uit de stembureau’s strookt redelijk met de landelijk gemeten uitslagen. Gisteravond rond 21.00 uur publiceerden de NOS en RTL gezamenlijk een exit-poll die bijna de gehele avond stand bleef houden. Die exit-poll komt aardig overeen met het beeld van het stemgedrag in Hollands Kroon.

Lokaal in de Kamer behaalde, door de deelname van Wieringerwerver Jeff Leever, 0.3% van de totale stemmen in Hollands Kroon. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde. Met 3,7% is de aanhang van de PVV 0,7% meer toegenomen in Hollands Kroon ten opzichte van de landelijke cijfers. De PVV was de tweede partij in Hollands Kroon met 4375 stemmen. De grote winnaar was, ondanks dat 7,8% minder stemmers het vakje rood kleurden voor deze partij, de VVD in Hollands Kroon met 8616 stemmen.

Naast de PVV hebben GroenLinks (+4,7 %),  CDA (+4,3 %), D66 (+4,0 %) en het Forum voor Democratie (+2,9 %) goede zaken gedaan. Ook bij de kleinere, voor velen relatief onbekende partijen, zijn er op regelmatige basis de hokjes rood gekleurd. De grote verliezer was ook in Hollands Kroon de Partij van de Arbeid. Maar liefst een verlies van 15,5 %. Landelijk gezien verloor de PvdA 19,2% aan stemmen.

Een totaal overzicht van de stemverhoudingen voor Hollands Kroon is hieronder te vinden.

‘Overzicht percentage’s en uitgebrachte stemmen Hollands Kroon’ – De Meerpeen
Laat meer zien
Back to top button